Glavni problem saveznika u pomoći Ukrajini postaje popravljanje doniranog naoružanja

Posle 17 meseci rata, Ukrajina je prikupila raznovrstan arsenal oružja koji zahteva skupo održavanje

Napori Zapada da opremi i izgradi ukrajinsku vojsku sve više se usmeravaju na popravku i održavanje doniranog oružja, čime se priznaje da će se rat odvijati mesecima, ili možda čak godinama, izjavio je najviši zvaničnik Pentagona za nabavke, prenosi "Politiko".

Čak i pre nego što je ovog leta Ukrajina pokrenula kontraofanzivu, saveznici su bili zabrinuti kako da se donirana oprema održi u funkciji.

Sada, u borbi sa desetinama hiljada dobro utvrđenih i ukopanih ruskih vojnika, koji uništavaju oklopna vozila i artiljerijsku opremu, potreba da se oštećena oprema vrati u borbu postaje hitnija nego ranije.

"Uspostavljamo objekte u Evropi i prevodimo na ukrajinski jezik priručnike za popravku. Moramo da uradimo mnogo više, tako da će savezničke zemlje uglavnom biti usredsređene na to", rekao je šef službe Pentagona za nabavku i održavanje Vilijam La Plant.

Održavanje savremene opreme vredne na milijarde dolara u ispravnom stanju, kako bi Kijev mogao da nastavi kontraofanzivu, jedna je od primarnih funkcija radne grupe, koja se sastoji od 22 zemlje, predvođenih SAD, Poljskom i Velikom Britanijom.

Radna grupa je deo Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, čijim radom upravlja američki ministar odbrane Lojd Ostin. U utorak je ova grupa održala mesečni skup da bi utvrdila šta su stvarne potrebe Kijeva.

"Redovno vodimo razgovore sa ukrajinskim kolegama", dodao je La Plant.

Uspostavljeno preko 4.000 međunarodnih linija snabdevanja rezervnim delovima

Kontakt grupa je uspostavila preko 4.000 linija snabdevanja rezervnim delovima za ovo šaroliko naoružanje.

Oprema koja je poslata u Ukrajinu u poslednjih 17 meseci veoma je raznovrsna, a uključuje nemačke tenkove i američke haubice, italijanske sisteme protivvazdušne odbrane, ili britanska, poljska, kanadska, francuska i češka vozila.

Ove pošiljke i dalje stižu. Na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koji je održan ove nedelje, fokus je bio na vozilima i opremi za čišćenje mina, kao i na protivvazdušnoj odbrani kratkog dometa, tvrdi zvaničnik upućen u ove razgovore, koji je hteo da ostane anoniman.

Nakon sastanka, SAD su obećale novi paket vojne pomoći vredan 1,3 milijarde dolara, koji uključuje preko 300 oklopnih vozila i četiri napredna raketna sistema zemlja-vazduh. To podrazumeva i dugoročne obaveze održavanja, što će potrajati godinama.

Naoružanje prikupljeno iz raznih država prate međunarodne linije snabdevanja, koje bi i u mirnodopskim vremenima predstavljalo teret za bilo koju državu. Snabdevanje Ukrajine u ratu samo usložnjava ovaj problem.

Rusija je uspela da prikupi više opreme i trupa za borbu. Nasuprot tome, Ukrajina raspolaže opremom koja predstavlja ili decenijama stare ruske zalihe, ili je još relativno nova za ukrajinsku vojsku. Veliki deo oštećene opreme sada se otprema u Poljsku ili Češku na popravku, piše "Politiko".

Kijev je već neko vreme zabrinut zbog održavanja doniranih sistema. Neka oprema iz američkih i savezničkih skladišta stigla je u Ukrajinu u takvom stanju da im je bila potrebna popravka.

Plan za Berlin i Varšavu da uspostave zajednički centar za popravku u Poljskoj za nemačke tenkove "leopard 2", propao je ovog meseca jer države nisu mogle da se dogovore oko cena radova.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus otputovao je u Poljsku kako bi pokušao da se dogovori o pokretanju rada centra za popravku, koji je prvobitno trebalo da počne u maju. Berlin je odustao od dogovora.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je ovog meseca potpisala ugovor vredan 60 miliona dolara, sa britanskom odbrambenom firmom "Babkok", za popravku tenkova "čelendžer 2" i drugih borbenih vozila. Ugovor "pruža suštinsku podršku Ukrajini na bojnom polju", saopštio je ministar odbrane Ben Volas.

Protivofanziva je postala "izuzetno teška"

Protivofanziva je postala izuzetno teška za ukrajinske snage. Ti napadi doveli su do gubitaka borbenih vozila "bredli" američke proizvodnje i nemačkih tenkova "leopard".

Sa infrastrukturom za popravku koja je uspostavljena tokom prošle godine, tvrdi La Plant, timovi iza linija su u mogućnosti da "trenutačno dobiju informacije o oštećenjima, a onda tražimo način da se to popravi."

"Održavanje opreme je najveći posao kojim se trenutno bavimo", dodao je on.

SAD su prevele na ukrajinski i preko 700 tehničkih priručnika za oružje i organizovale sastanke sa firmama koje proizvode naoružanje kako bi obezbedile pakete tehničkih podataka.

Radna grupa održava i seriju sastanaka sa ovakvim firmama iz SAD i Evrope, sa posebnim fokusom na to kako da proizvedu više artiljerijske municije, koju Ukrajinci brzo troše.

Za Kijev, brzina popravki je sada najpreča briga.

Nakon sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u utorak, načelnik Združenog generalštaba vojske SAD general Mark Mili upozorio je da je "kontraofanziva još u ranoj fazi" i da je "preostalo još mnogo borbi."

Ostin je dodao da zapadni partneri moraju da nastave da dopremaju oružje Kijevu. "Ukrajina se bori za život", rekao je Ostin. "Ulozi u borbi su veoma visoki."