Svet

Nemački vojni ekspert u Ukrajini: Napredak kontraofanzive meri se metrima, a ne kilometrima

Ukrajinske akcije su spore i skupe i nedostaje im sistematičnost
Nemački vojni ekspert u Ukrajini: Napredak kontraofanzive meri se metrima, a ne kilometrima© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Ukrajinska ofanziva je spora i skupa, smatra jedan od najpoznatijih ratnih analitičara Franc Stefan Gejdi, viši saradnik konsultant na Londonskom institutu za međunarodne strateške studije i pomoćni viši saradnik u Centru za novu američku bezbednost u Vašingtonu.

Gejdi koji je trenutno u Ukrajini, rekao je "Tagešpiglu" da je iz razgovora sa podoficirima, oficirima i nizom komandanata brigada, kao i sa visokim obaveštajnim i odbrambenim funkcionerima u Kijevu, saznao da se napredak Ukrajinaca meri metrima, a ne kilometrima.

Iako se uoči ofanzive, navodi ovaj list, često se govorilo da oružane snage koje je obučavao Zapad zahvaljujući svom NATO borbenom kursu imaju prednost u duelu sa "zastarelom" sovjetskom doktrinom Rusa, Gejdi, ipak tvrdi drugačije.

"Ukrajinske oružane snage još nisu vešte u velikim operacijama kombinovanog naoružanja", izveštava on, dodajući da su akcije Ukrajinaca bile sekvencijalne, a ne sinhronizovane što je i "glavni razlog sporog napredovanja".

Ukrajinci su ranjivi na ruske protivtenkovske vođene rakete i artiljerijsku vatru, a bez taktičkih prilagođavanja, od zapadnog oružja neće biti mnogo vajde.

Po Gejdijevom mišljenju, dodatne isporuke zapadnog naoružanja, kao što su ATACMS (balističke rakete kratkog dometa), sistemi protivvazdušne odbrane, glavni borbeni tenkovi ili oklopni transporteri, jesu izuzetno važne, ali bez taktičkih prilagođavanja teško da bi se pokazale odlučujućim na bojnom polju.

Isto važi i za vozila za deminiranje.

"Neke ukrajinske napade zaustavila je ruska pešadija protivtenkovskim projektilima čak i pre nego što su stigli do prvog ruskog minskog polja", opisuje Gejdi nedostatak sistematskog pristupa.

Zbog toga je Ukrajina posle kratkog vremena promenila taktiku i ušla u bitku na iscrpljivanje.

Karakter ofanzive će se, kako je uveren Gejdi, promeniti samo ako kijevski vojnici budu u stanju da izvode sistematičnije napade. U suprotnom, to će, kaže, ostati krvava bitka do iscrpljivanja, u koju se postepeno guraju i rezervne jedinice.

"Najvažnije pitanje je da li ukrajinska vojska može da se prilagodi većim operacijama kombinovanog naoružanja i povrati mobilnost na bojnom polju nakon što dovoljno oslabi ruske snage svojom vatrenom moći", rekao je on za "Tagešpigl", predviđajući da će kontraofanziva verovatno trajati do jeseni.

image