Imate li šta da prijavite: Britanski par pokušao da unese dva bacača raketa iz Ukrajine u Britaniju

Britanci tvrde da "nisu znali" da je prenošenje oružja preko granice protivzakonito, kao i da su to saznali "na teži način"

Britanski par je kažnjen nakon što su francuskim graničarima rekli da u svom kombiju imaju dva ručna bacača raketa iz Ukrajine.

Bacači umotani u celofan pronađeni su u zadnjem delu kombija tokom rutinske provere francuske granične policije u Kaleu, prenosi "Dejli mejl".

Policajac je dvoje Britanaca upitao da li imaju nešto da prijave, dok su čekali da se ukrcaju na brod, navodi britanski list.

Odgovor je bio jednostavno "da" - oni su želeli da prijave dva raketna bacača i drugu vojnu opremu koju su dobili u Ukrajini dok su bili deo humanitarne misije u toj državi.

Pored bacača, za koje se pretpostavlja da su američki M141s, oni su pokušali da prenesu i 14 čaura i delimično uništeni pancir.

Policija je ubrzo evakuisala ljude u okolini, a pozvan je i tim za uklanjanje eksplozivnih naprava. Oni su ubrzo utvrdili da oružje nije bilo funkcionalno, ali je ipak uništeno.

Dvoje britanskih državljana, čija imena nisu objavljena, uhapšeni su 7. maja, a ove nedelje bi trebalo da se pojave na sudu.

Jedan od uhapšenih Britanaca tvrdi da nije znao da je prenošenje takvog oružja preko granice protivzakonito, kao i da su im britanske vlasti rekle da je "moguće vratiti se sa takvom opremom".

"Nažalost po nas - a to smo saznali na teži način - prenos te opreme je zabranjen u Francuskoj", rekao je on.