Irak proterao ambasadora Švedske nakon što je na protestu u Stokholmu oštećen Kuran

Irak je odlučio da prekine diplomatske odnose sa Švedskom nakon što je na protestu u Stokholmu oštećen Kuran, a demonstranti u Bagdadu zapalili švedsku ambasadu

Irački premijer Muhamed el-Sudani naredio je proterivanje švedskog ambasadora iz te zemlje, kao i povlačenje iračkog otpravnika poslova iz Švedske, nakon što je u Stokholmu uništen Kuran.

Diplomatski okršaj dogodio se nekoliko sati nakon što su demonstranti upali u ambasadu Švedske u Bagdadu i u njoj zapalili vatru, prenosi "Glas Amerike".

Na video zapisima se može videti da demonstranti ispred ambasade nose zastave i transparente podrške uticajnom šiitskom svešteniku i političkom vođi Muktadi el-Sadru, neposredno pre najavljenog paljenja islamske svete knjige u Stokholmu.

Nakon tog incidenta, švedska ambasada je objavila da privremeno obustavlja pristup posetiocima, bez najave kada bi on ponovo mogao biti dopušten.

Irački premijer Sudani je nakon sastanka za predstavnicima bezbednosnog sektora rekao da će iračke vlasti procesuirati one koji su odgovorni za podmetanje požara, ali i da je tokom čitavog incidenta obezbeđenje zakazalo.

On je naglasio i da je njegova vlada obavestila svoje švedske kolege da će prekinuti diplomatske odnose ako uništenje Kurana bude dozvoljeno. Nekoliko sati kasnije, Sudani je proterao švedskog ambasadora.

Ta odluka doneta je nakon što su dva muškarca organizovala antiislamski protest ispred ambasade Iraka u Stokholmu. Jedan od njih, koga su švedski mediji identifikovali kao iračkog hrišćanina Salvana Momiku, zgazio je i šutirao Kuran, ali ga nije i spalio.

Momika je takođe gazio iračku zastavu, kao i fotografije el-Sadra i iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneja.

Nakon protesta i Sudanijeve izjave, načelnik iračke Komisije za medije i komunikaciju najavio je da je u toj zemlji suspendovana licenca švedskoj kompaniji "Erikson".

Demonstracije u Bagdadu počele su i pre nego što je održan najavljeni protest u Stokholmu, a demonstranti su u švedskoj ambasadi zapalili vatru i napravili značajnu materijalnu štetu.

Švedsko Ministarstvo spoljnih poslova je osudilo napad na svoju ambasadu, podsećajući da je to kršenje međunarodnog prava i da iračke vlasti imaju obavezu da zaštite diplomatska predstavništva. Oni su naglasili i da su sve švedske diplomate u Bagdadu na bezbednom.

Iračko Ministarstvo spoljnih poslova je takođe osudilo napad, navodeći da će svi odgovorni biti kažnjeni, ali oni nisu objasnili kako je došlo do zakazivanja obezbeđenja ambasade.