Svet

Pentagon: Ukradeno američko oružje poslato Ukrajini, prvo nestali bacači granata i mitraljezi

Ministarstvo odbrane suočilo se sa poteškoćama da prati i nadgleda naoružanje i opremu koje su Ukrajini poslale SAD jer je prisustvo Amerike u zemlji ograničeno
Pentagon: Ukradeno američko oružje poslato Ukrajini, prvo nestali bacači granata i mitraljeziwww.globallookpress.com © © Volodymyr Tarasovukrinform

Kriminalci, dobrovoljci i trgovci oružjem ukrali su u Ukrajini prošle godine deo oružja i opreme koje je ovoj zemlji poslao Zapad, navodi se u izveštaju generalnog inspektorata Ministarstva odbrane u koji je Si-En-En imao uvid.

Nameru da se oružje ukrade otkrila je ukrajinska obaveštajna služba, a oružje je pronađeno, dodaje se u dokumentu. Ali, kako se ističe, Ministarstvo odbrane suočilo se sa izazovima da prati i nadgleda naoružanje i opremu koje su poslale SAD, što je zahtev propisan Zakonom o kontroli izvoza oružja, jer je prisustvo Amerike u zemlji ograničeno.

Prema izveštaju koji se odnosi na period od februara do septembra prošle godine, Kancelarija za odbrambenu saradnju u Kijevu "nije bila u mogućnosti da sprovede zahtevani nadzor vojne opreme koje su SAD obezbedile Ukrajini".

Nemogućnost da zvaničnici Ministarstva odbrane posete oblasti gde se oprema isporučena Ukrajini koristi i čuva, značajno su smanjile mogućnost da se obavi nadzor, dodaje se u dokumentu s početka oktobra prošle godine.   

Krajem oktobra, Amerika je obavila inspekcije na terenu u ukrajinskim skladištima naoružanja, kao način da bolje prati gde oprema odlazi, ali izveštaj podvlači poteškoće u prvim mesecima sukoba da se kontroliše isporučeno oružje i oprema vredni milijarde dolara.

Republikanci su kritikovali administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog nedovoljne kontrole toga kako se upotrebljava pomoć Ukrajini vredna milijarde dolara, a Si-En-En je u aprilu prošle godine izveštavao da je američka administracija, uprkos riziku da neće moći da nadzire oružje i opremu koju šalje Ukrajini, slala pomoć ovoj zemlji jer su smatrali da je ključno da se poraze ruske snage.

Američko-evropska komanda (EUKOM) pokušala je da umanji problem prošle godine tražeći izveštaje od Ukrajinaca za naoružanje, ali osoblje EUKOM-a nije dostavilo odgovarajuću dokumentaciju do završetka istrage, navodi se u izveštaju.

Kancelarija za odbrambenu saradnju u Kijevu tražila je takođe od ukrajinske vlade da dostavljaju podatke o troškovima, gubicima i šteti za američku opremu, ali uprkos tome kriminalne organizacije uspevale su da ukradu deo oružja i opreme koju su obezbedile SAD i njeni saveznici, konstatuje se u izveštaju.  

Navodi se i nekoliko primera otkrivenih krađa i zloupotrebe poslatog oružja i opreme, kao što je slučaj s kraja juna 2022. kada je organizovana kriminalna grupa pristupila dobrovoljačkoj jedinici koristeći lažna dokumenta i ukradeno oružje među kojima su bili bacač granata, mitraljez i više od 1.000 komada municije.

Istog meseca bilo je pokušaja prodaje ukradenog naoružanja, kao i krađe pancirnih prsluka vrednih oko 17.000 dolara, koje su ukrali ukrajinski kriminalci koji su se predstavili kao humanitarni radnici.

U avgustu 2022, ukrajinska obaveštajna agencija otkrila je grupu dobrovoljaca koji su ukrali 60 pušaka i gotovo 1.000 komada municije koje su sklonili u skladište, verovatno zbog prodaje na crnom tržištu.

Generalni inspektorat Pentagona konstatuje u izveštaju da je veće komade naoružanja, poput projektila ili helikoptera bilo lakše pratiti, ali je to bilo teže sa onim manjim, poput uređaja za noćno osmatranje.

U izveštaju se ne daju nikakve preporuke, već se ističe da je Ministarstvo odbrane uložilo napore da omogući nadzor na terenu.

image