Svet

Donelijeve zavere: Britanski plaćenici stoje iza napada na Krimski most

Specijalista za "geoprostornu obaveštajnu delatnost" u britanskoj kompaniji uradio je prezentaciju SBU pod nazivom "Informacioni paket za Krimski most", u kojoj su izneti različiti planovi za dizanje u vazduh mosta
Donelijeve zavere: Britanski plaćenici stoje iza napada na Krimski most© AP Photo

Napad ukrajinske bespilotne letelice na Krimski most najverovatnije su isplanirali bivši britanski vojni obaveštajci koji su potpisali ugovor sa Kijevom još 2022. godine, objavio je nezavisni istraživački portal "Grejzon".

Pozivajući se na dokumenta iz izveštaja, koji je objavljen u sredu, portal navodi da britanski vojno-obaveštajni slobodnjaci, predvođeni Krisom Donelijem, rade sa kancelarijom Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u Odesi od aprila prošle godine.

"Pregled procurilih fajlova koje je ranije otkrio 'Grejzon', pruža dobru osnovu za ponovno 'upiranje prsta' u Donelijeve zavere", napominje agencija u vezi sa napadom dronom u ponedeljak u kojem su ubijena dva civila, ostavljajući za sobom 14-godišnju devojčicu. koja je tom prilikom povređena, kao siroče.

Doneli je opisan kao "viši obaveštajni operativac i bivši visokorangirani savetnik NATO-a", koji uz pomoć "transnacionalnih veza" uključuje britanske kompanije za upravljanje rizicima i krizama, kako bi dali doprinos Londona proksi ratu.

"Dve kompanije (Prevail Partners i Thomas in Winslow) potpisale su sporazum o 'tehničkoj podršci' sa ogrankom SBU u Odesi u aprilu 2022. godine, koji je uključivao upotrebu dronova za nadzor i praćenje obale i kretanja Rusije i pristup satelitskim snimcima za pomoć vojnim i tajnim operacijama", navodi "Grejzon".

Specijalista za "geoprostornu obaveštajnu delatnost" u britanskoj kompaniji uradio je prezentaciju SBU pod nazivom "Informacioni paket za Krimski most", u kojoj su izneti različiti planovi za dizanje u vazduh mosta koji je izgrađen 2018. da bi se Krim povezao sa Krasnodarskim delom ruskog kopna.

Prema "Grejzonu", britanski savetnici su Kijevu takođe pružili pomoć u gađanju navodnih "ruskih kolaboracionista" na teritorijama pod kontrolom Ukrajine. Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, pohvalio se zapadnim medijima u oktobru 2022. da su ih obaveštajne službe "upucale kao svinje".

image