Svet

Erdogan bi da razgovara sa Putinom o žitu: Sporazum bi mogao da bude obnovljen

Predsednik Rusije ranije je primetio da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispunjeni, pre svega jer su zapadne zemlje izbegavale da ispune obećanja
Erdogan bi da razgovara sa Putinom o žitu: Sporazum bi mogao da bude obnovljenGetty © Burak Kara /

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da očekuje da će u bliskoj budućnosti pregovarati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o Sporazumu o žitu, koji bi prema njegovom shvatanju mogao da bude obnovljen.

U tom smislu smatra da bi zapadne zemlje trebalo da razmotre zahteve Moskve, objavila je televizija Haberturk, prenosi Rojters.

Sporazum o žitu je prekinut 18. jula, kada je Ruska Federacija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN da ga neće produžiti. 

Predsednik Rusije ranije je primetio da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispunjeni, uprkos naporima UN, pre svega jer su zapadne zemlje izbegavale da ispune obećanja. 

Putin je više puta isticao da je Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvezao u svoje države, a glavni cilj - snabdevanje siromašnih afričkih zemalja - nikada nije ostvaren.

Stokholm da održi obećanje 

Govoreći o članstvu Švedske u NATO-u, Erdogan je kazao da će Turska preduzeti mere za ratifikaciju njene aplikacije za pridruživanje Alijansi.

Dodao je da očekuje i da će Stokholm održati svoja obećanja koja je prethodno dao u vezi borbe protiv terorizam.

On je naveo da bi Švedskoj išlo u prilog da preduzme konkretne korake kada je reč o borbi protiv terorističkih organizacija i izručenju terorista.

"Švedskoj bi išlo u prilog ako bi preduzeli konkretne korake u borbi protiv terorističkih organizacija i izručenju terorista. Očekujemo da će obećanja biti ispunjena", poručio je Erdogan novinarima na letu kojim se vraćao iz posete zalivskim zemaljama i severu Kipra.

Ankara optužuje Stokholm da čini premalo protiv ljudi koje Turska smatra teroristima, uglavnom pripadnika zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) i grupe koju Ankara optužuje za orkestriranje neuspelog puča 2016, uz ekstradiciju kao ključni kamen spoticanja.

Vrhovni sud Švedske nedavno je blokirao izručenje dvojice turskih državljana za koje Ankara kaže da su deo terorističke grupe.

Švedska je podnela zahtev za članstvo u NATO prošle godine nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Zahtev moraju odobriti sve članice alijanse, a do sada ga nisu odobrile Turska i Mađarska.

 

image