Svet

Španski kandidat za premijera "ne zna" da se družio sa kriminalcem: Nije bilo Gugla

Feiho (61), za koga se očekuje da će postati sledeći premijer Španije posle opštih izbora u nedelju, priznao je da je pre tridesetak godina provodio vreme sa Doradom, ali da nije mogao da zna za njegove sumnjive aktivnosti u to vreme, jer nije bilo interneta
Španski kandidat za premijera "ne zna" da se družio sa kriminalcem: Nije bilo Guglawww.globallookpress.com © Luis Soto

Glavni kandidat za premijera Španije Alberto Nunjez Feiho pokušao je da objasni stare fotografije na kojima je sa trgovcem drogom tvrdeći da nije znao za njegove kriminalne aktivnosti jer Gugl u to vreme nije postojao, piše "Telegraf". 

Fotografije datiraju iz 1990-ih, a prikazuju lidera konzervativne Narodne stranke na jahti sa Marsijalom Doradom, osuđenim zbog trgovine drogom i pranja novca, u vreme kada je Feiho bio zvaničnik u regionalnoj vladi, a Dorado osumnjičeni kriminalac.

Feiho (61), za koga se očekuje da će postati sledeći premijer Španije posle opštih izbora u nedelju, priznao je da je pre tridesetak godina provodio vreme sa Doradom (73), koji je tada već bio predmet nekoliko policijskih istraga.

Ali Feiho je u intervjuu kazao da nije mogao da zna za Doradove sumnjive aktivnosti u to vreme, jer nije bilo interneta.

"On u to vreme nije bio optužen. Sada je lakše da se stvari saznaju jer imamo internet i Gugl", rekao je Feiho nakon što su protivnički kandidati tražili da objasni fotografije, uključujući sliku iz 1995. na kojoj se dvojica muškaraca smeškaju na Doradovoj jahti. 

Dodao je da sve dok je on poznavao Dorada, "taj čovek nije bio pod istragom za trgovinu drogom". 

Alternativa korupciji?

Dorado je prvi put uhapšen 1990. godine zbog sumnje da je vodio švercersku operaciju kojom su u Španiju uvezene velike količine krijumčarenog duvana i kokaina.

Nakon prvog suđenja 2003. godine, Dorado je osuđen za organizovani kriminal, pranje 22 miliona evra od trgovine ljudima i podmićivanje policajaca. 

Inače, Feiho je i ranije negirao optužbe da je njegovo prijateljstvo sa Doradom bilo blisko, uprkos fotografijama koje pokazuju da su njih dvojica išla na nekoliko zajedničkih putovanja na Ibicu i Kanarska ostrva.

U televizijskom intervjuu 2020. godine, Dorado je rekao da ga je povredilo što je Feiho poricao njihovu bliskost. 

"Ako spavaš u mom stanu i moja žena ti napravi doručak zajedno sa ostalim gostima, to nije zato što je ona sluga", rekao je Dorado.

Feiho se pozicionirao kao alternativa korupciji koja je preplavila Narodnu partiju u poslednje dve decenije, a prošle godine je poručio da stranka mora da se suoči sa greškama iz prošlosti. 

Izborne ankete daju prednost Narodnoj partiji za oko pet procentnih poena u odnosu na Socijalističku partiju Pedra Sančeza. Ipak, mala je verovatnoća da će Feiho dobiti apsolutnu većinu i da će moći da izbegne traženje podrške od strane desničarske stranke Voks. 

image