Izaslanik UN za siromaštvo upozorava Britaniju: Ovo je najgore vreme za štednju

Prestavnik UN smatra da bi preduboki rezovi mogli da ugroze ljudska prava i poziva na uvođenje poreza bogatima

Izaslanik Ujedinjenih nacija za ekstremno siromaštvo Olivije de Šuter upozorio je britanskog premijera Rišija Sunaka da bi novi set mera štednje mogao da ugrozi ljudska prava u Ujedinjenom Kraljevstvu i dovede do skoka broja siromašnih i neuhranjenih.

De Šuter je rekao da je "veoma zabrinut" zbog novih mera štednje koje uključuju i smanjenja socijalnih izdvajanja za milione najsiromašnijih porodica.

Britanska vlada bi 17. novembra trebalo da predstavi nove mere štednje koje bi trebalo da nadomeste manjak od 40 milijardi funti u javnim finansijama.

"Ovo je najgore vreme da se uvode ovakvi rezovi. Ne uvode se mere štednje kada je čitava populacija suočena sa rastom troškova života. Ono što treba da se uradi je da se oporezuju bogati, povećaju porezi za korporacije", rekao je "Gardijanu" zvaničnik UN.

"Prva reakcija mnogih domaćinstava biće da se smanji kvalitet hrane i na kraju i količina hrane koja se konzumira. Deci je teško da uče praznog stomaka, a to postaje realnost u Ujedinjenom Kraljevstvu. To ne bi smelo da se dogodi", dodao je De Šuter.

Procenjuje se da približno 22 odsto britanske populacije, oko 14,5 miliona ljudi, živi u relativnom siromaštvu, a rast troškova života kao i energetska i finansijska kriza prete da milione gurnu ispod granice siromaštva.

"Postoji drugi način osim mera štednje koje će povećati siromaštvo u Velikoj Britaniji i ovaj drugi put je mnogo progresivniji - povećanje poreza za najbogatija domaćinstva i korporacije, finansiranje nastavka garancija cene energenata i indeksacija socijalnih davanja u skladu sa inflacijom", rekao je De Šuter. "Taj put je ono što međunarodna ljudska prava zahtevaju od Ujedinjenog Kraljevstva."