Svet

"Fajnenšl tajms": SAD pritiskaju afričke lidere da ne prisustvuju samitu "Rusija-Afrika"

Takve akcije iz Vašingtona dovode pojedine afričke zemlje u prilično težak položaj uoči predstojećeg foruma pošto im je često "potrebna pomoć i Rusije i SAD u sferi ekonomije i bezbednosti"
"Fajnenšl tajms": SAD pritiskaju afričke lidere da ne prisustvuju samitu "Rusija-Afrika"www.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

SAD, nakon odbijanja Rusije da produži Sporazum o žitu, vrše pritisak na afričke zemlje, pokušavajući da ih okrenu protiv Moskve i odvrate državne lidere da prisustvuju sastanku u Sankt Peterburgu na ekonomskom forumu "Rusija-Afrika", piše list "Fajnenšl tajms".

"Prema rečima afričkih zvaničnika, SAD vrše pritisak na lidere afričkih zemalja kako bi osudili Rusiju zbog prehrambenog sporazuma i odustali od putovanja u Sankt Peterburg", navodi list.

Ističe se da takve akcije iz Vašingtona dovode pojedine afričke zemlje u prilično težak položaj uoči predstojećeg foruma pošto im je često "potrebna pomoć i Rusije i SAD u sferi ekonomije i bezbednosti".

Drugi samit i ekonomski forum "Rusija – Afrika" biće održan od 27. do 28. jula. 

Rusija je ranije obavestila Tursku, Ukrajinu i UN da raskida prehrambeni sporazum koji je podrazumevao izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora iz tri luke.

Vraća se takozvani "privremeni opasni režim" u severozapadnom delu Crnog mora, ukida se morski koridor, a raspušta se i zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Moskva je više puta bezuspešno upozoravala da će suspendovati učešće u ovom sporazumu. Sa druge strane, stizala su, po svemu sudeći, lažna uveravanja da će sva obećanja koja su joj data biti ispunjena.

image