Svet

"Volstrit džornal": Ukrajinska ofanziva ne napreduje kako se očekivalo, pošaljite im F-16

Kontraofanziva ne daje rezultate, a lek za to je - još naoružanja, piše njujorški list
"Volstrit džornal": Ukrajinska ofanziva ne napreduje kako se očekivalo, pošaljite im F-16© Tanjug/Daniel Reinhardt/dpa via AP

Američki zvaničnici "šapuću" novinarima da Ukrajinci ne prave zadovoljavajući napredak u borbama protiv Rusa. Kakva nepristojna izjava: Bajdenova ekipa ne želi da Kijevu pošalje sve što im je potrebno od naoružanja, da bi nakon toga kukali kako Ukrajinci ne zauzimaju teritoriju dovoljno brzo, piše "Volstrit džornal".

Ukrajinci se muče da probiju dobro utvrđene ruske odbrane. "To nisu baš povezane linije rovova kao u Prvom svetskom ratu, ali nije daleko od toga", rekao je načelnik američkog generalštaba Mark Mili. Ukrajinsku tehniku uništavaju ruske mine, a njihovim vojnicima treba još pomoći u čišćenju eksploziva.

Ofanziva je i dalje u početnoj fazi i Ukrajinci nisu iskoristili sve trupe koje su obučavane na zapadu, navodi njujorški list. Ipak, američki zvaničnici sve češće govore kako ukrajinska vojska ne uspeva da koordiniše svoju pešadiju, oklopne jedinice i avijaciju.

Nijedna zapadna vojska ne bi ni započela takvu kontrafoanzicu bez vazdušne superiornosti. Ukrajinske trupe su ranjive na ruske vazdušne napade i nemaju kapaciteta da podrže kopnene jedinice.

Avioni F-16 predstavljali bi značajno unapređenje, piše "Volstrit džornal". Ruske rakete zemlja-vazduh "mogu biti unosne mete" za pilote tih aviona, napisao je penzionisani general američke avijacije Brus Rajt.

Zapadne zemlje bi mogle da započnu sa obuku ukrajinskih pilota već sledećeg meseca. Istina je da bi oni već trebalo da lete u tim avionima, piše njujorški list i naglašava da je od početka bilo jasno da ukrajinski avioni iz sovjetskog perioda ne mogu da se takmiče sa brojnijim i boljim ruskim avionima.

"Volstrit džornal" podseća da su se oni zalagali za slanje ukrajinskih pilota na obuku u SAD još u aprilu 2022. godine, kada je Bajdenova administracija obijala da pošalje "čak i stare poljske avione MiG-29". Oni podsećaju da je američki predsednik u februaru ove godine rekao da Ukrajini "ne trebaju" avioni F-16, da bi promenio mišljenje manje od tri meseca kasnije, kada je rekao da SAD podržavaju program obuke ukrajinskih pilota.

Ipak, nemojte da budete uvereni da će SAD zapravo i poslati te avione, naglašava američki list. General Mili je u utorak podsetio novinare da su ti avioni izuzetno skupi. On je rekao da bi "bile potrebne godine kako bi se obučili piloti, sproveo remont i prikupio novac da se sve to sprovede".

"Volstrit džornal" navodi da bi to ipak bilo jeftinije od "ukrajinskog poraza koji bi SAD dodatno uvukao u evropske probleme". Oni upozoravaju da se troškovi sporosti već vide "u ukrajinskim gubicima tokom kontraofanzive i padu podrške Ukrajini u američkoj javnosti".

image