Svet

Razgovarali Erdogan i Zelenski: Tema Sporazum o žitu

Sporazum o žitu je van snage od 18. jula
Razgovarali Erdogan i Zelenski: Tema Sporazum o žituGetty © Chris McGrath

Sporazum o žitu i rešavanje ukrajinske krize bili su u fokusu telefonskog razgovora predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, saopšteno je večeras iz kancelarije turskog predsednika.

"Predsednik Erdogan razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim na njegov zahtev. Dvojica lidera razgovarala su detaljno o pitanju produžetka sporazuma crnomorskog izvoza žitarica. Erdogan je poručio da se Turska ne štedi u pokušajima da se obnovi mir u Ukrajini", istakli su iz Erdoganove kancelarije, preneo je TASS.

Crnomorska inicijativa, koju su 2022. godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, prestala je sa radom 18. jula. Njegovi uslovi uključivali su izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva iz tri crnomorske luke, uključujući Odesu.

Sporazum je predviđao uspostavljanje četvorostranog koordinacionog centra za pretragu brodova koji prevoze žito kako bi se sprečio šverc oružja i izbegle provokacije.

Kako nijedna tačka memoranduma nije ispunjena, "nastavak Sporazuma o žitu u obliku u kome je postojao izgubio je svaki smisao", rekao je dan ranije predsednik Rusije Vladimir Putin.

Prema njegovim rečima, Moskva će razmotriti mogućnost da se vrati primeni Sporazuma ako se uzmu u obzir i sprovedu svi principi njenog učešća u njemu, bez izuzetka.

image