Svet

Još jedan skandal: Spaljen Kuran u Kopenhagenu

Oskrnavljena je i zastava Iraka, a u akciji je učestvovalo nekoliko osoba
Još jedan skandal: Spaljen Kuran u Kopenhagenuwww.globallookpress.com © Sobhan Farajvan

Danski ekstremisti, pripadnici grupe "Danske patriote" (Danske Patrioter), danas su zapalili kopiju svete knjige muslimana Kuran ispred ambasade Iraka u toj zemlji. Oskrnavljena je i zastava Iraka, a cela akcija bila je ispraćena uživo preko društvene mreže Fejsbuk.

Na snimku se vidi kako jedan od aktivista pali svetu knjigu muslimana, nakon čega je drugi aktivista zgazio zastavu Iraka. U akciji koja je održana preko puta zgrade iračke ambasade učestvovalo je nekoliko osoba, prenose "RIA Novosti".

U sredu, policija Švedske izdala je dozvolu za održavanje skupa tokom kojeg je Kurana trebalo da bude spaljen i to u neposrednoj blizini iračke ambasade u Stokholmu. Nakon toga, u četvrtak, u ranim jutarnjim satima, stotine demonstranata upalo je u ambasadu Švedske u Bagdadu, iako niko od saradnika ambasade nije povređen. Demonstranti ispred ambasade Iraka u Švedskoj, s druge strane, ovaj put ipak nisu zapalili Kuran, kao što se očekivalo. Umesto toga, jedan od demonstranata juče je zgazio ovu svetu knjigu

Ipak, danas je Kuran zapaljen u Danskoj. 

Pre toga, ova knjiga krajem juna je, podsetimo, bila zapaljena u Stokholmu, na važan muslimanski praznik Kurban-bajram. To je očekivano izazvalo veliko nezadovoljstvo muslimana širom sveta, a o svemu tome oglasile su se i Ujedinjene nacije, koje su istupile protiv ovakvih akcija. Irak je odlučio i da prekine diplomatske odnose sa Švedskom, zbog čega su iz te zemlje proterane švedske diplomate. 

Kako je osoba koja je zapalila svetu knjigu bio imigrant iz Iraka, Bagdad je od švedskih vlasti zatražio da on bude izručen Iraku, kako bi mu se sudilo. Zahtev je odbijen.

U međuvremenu, 14. jula objavljena je vest da je švedska policija odobrila paljenje i Biblije i Tore, a više o tome pročitajte ovde.

image