"Global tajms": Si i Bajden bi mogli da se sastanu ako Amerikanci prestanu s provokacijama

Za Peking je najhitnije da Amerika spreči tranzitnu posetu tajvanskog secesioniste Laja Čing-tea

Kineski stručnjaci veruju da bi kontakti između Kine i SAD mogli pokazati trend jačanja u drugoj polovini 2023. nakon Kisindžerove posete, ali dodaju da nekadašnji američki diplomata ne može sam da popravi odnose dve zemlje.

"Trenutnu situaciju u kinesko-američkim odnosima ne može rešiti sam Henri Kisindžer. Kisindžerova turneja u Kini odražava pozitivan stav i iskrenost Kine u održavanju kinesko-američkih odnosa. Ova vrsta iskrenosti nije ni zbog straha od SAD, niti da bi se dobila poluga moći nad SAD", kaže za "Global tajms" Šen Ji, profesor na Univerzitetu Fudan, primećujući da se kineski pristup razlikuje od konfrontacionog načina razmišljanja nekih američkih političara.

Sagovornici kineskog lista predviđaju da postoji mogućnost i za susret šefova država na samitu G20 ili APEK-a. Jasni su međutim, da će i te šanse nestati, ako Amerikanci nastave sa politikom provokacija prema Kini.

Posebno, dodaje se, treba obratiti pažnju na poteze SAD po pitanju Tajvana, suštinskog interesa Kine i njene crvene linije.

Tako je komentarišući moguću tranzitnu posetu (preko SAD) tajvanskog secesioniste Laja Čing-tea, kineski ambasador u Americi Ksi Feng, rekao da je tajvansko pitanje je najvažnija i najosetljivija stvar u odnosima dve države.

"Najhitnije pitanje je da se odlučno blokira Lajev tranzit kroz SAD , jer to je slično 'sivom nosorogu' koji juriša na nas", rekao je Ksi.

Sagovornici "Global tajmsa" komentarisali su i žal koji su Amerikanci izrazili zbog toga što je Kina bolje dočekala Kisindžera, od pripadnika trenutne administracije.

Za to je sve, kažu, kriv jednostrano pogrešan i ekstremni pristup Vašingtona prema Kini, čiji je ministar odbrane Li i dalje pod američkim sankcijama.

"Potpuno je hegemonistička logika ako SAD veruju da se vojni dijalog Kine i SAD može voditi pod takvim uslovima... Ako SAD ne razmišljaju o svojoj krivici, to neće biti od koristi za popravljanje bilateralnih veza", ističe "Global tajms".

Ne samo to, nego SAD nikada nisu prestale da potkopavaju bilateralne odnose. Tako je, baš u vreme Kisindžerove posete "Volstrit džornal", kako konstatuje kineski list, "omalovažio Kinu" navodeći da su "hakeri povezani sa Kinom" upali u imejl nalog američkog ambasadora u Pekingu Nikolasa Bernsa, kao i na imejl nalog Danijela Kritenbrinka, pomoćnika državnog sekretara za istočnu Aziju.