Svet

Suđenje Trampu u vezi s poverljivim dokumentima u maju 2024

Bivši lider SAD optužen je 8. juna da je nezakonito držao poverljiva dokumenta pošto je napustio funkciju, a pred sudom u Majamiju izjasnio se kao nevin
Suđenje Trampu u vezi s poverljivim dokumentima u maju 2024© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall, File

Suđenje bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu zbog navodno pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima počeće 20. maja sledeće godine, prema nalogu američkog suda.

Sudsku odluku donela je američki okružni sudija Ejlin Kenon (Fort Pirs, Florida), preneo je Rojters.

Trampovi advokati su se protivili određivanju datuma, zalažući se za to da se svako suđenje održi nakon američkih predsedničkih izbora u novembru 2024, imajući u vidu da je on favorit za republikansku nominaciju.

Trampov portparol je izjavio da raspored suđenja "omogućava predsedniku Trampu i njegovom pravnom timu da nastave da se bore" protiv krivičnog slučaja. 

Bivši lider SAD optužen je 8. juna da je nezakonito držao poverljiva dokumenta pošto je napustio funkciju, a pred sudom u Majamiju izjasnio se kao nevin.

FBI je zaplenio 13.000 dokumenata iz njegovog letnjikovca na Floridi, od čega je sto označeno kao poverljivo dok su neka proglašena strogom tajnom, što je najviši stepen tajnosti.

Ovaj slučaj je tek jedan od nekoliko pravnih problema s kojima se suočava bivši predsednik.

Trampu bi trebalo da se sudi 25. marta na Menhetnu po odvojenim optužbama da je falsifikovao poslovnu dokumentaciju da bi prikrio tajnu isplatu novca porno zvezdi.

Bivši lider SAD je ranije izjavio da je dobio pismo u kom se navodi da je meta istrage velike porote o naporima da se poništi njegov poraz na predsedničkim izborima 2020. godine.

image