Orban osudio "LGBT ofanzivu" i federalizam EU

U govoru u Rumuniji, Orban, inače dugogodišnji kritičar Brisela, rekao je kako se nada da će izbori za Evropski parlament sledeće godine ojačati vlade unutar Unije koje odbacuju "federalizam" koji predstavljaju Nemačka i Francuska

Premijer Mađarske Viktor Orban u subotu je ponovo napao Evropsku uniju zbog sprovođenja onoga što je nazvao "LGBT ofanzivom", rekavši da će njegova vlada zaštititi hršćanske korene zemlje.

U govoru u Rumuniji, Orban, inače dugogodišnji kritičar Brisela, rekao je kako se nada da će izbori za Evropski parlament sledeće godine ojačati vlade unutar Unije koje odbacuju "federalizam" koji predstavljaju Nemačka i Francuska, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, 2021. doneo je zakon kojim se zabranjuje korišćenje materijala za koje se smatra da promovišu homoseksualnost i promenu pola u školama, navodeći potrebu zaštite dece od "LGBT propagande" i time ponovo eskalirajući spor sa EU.

Sa Briselom se sukobio i oko drugih pitanja, uključujući vladavinu prava i reforme medija i pravosuđa u Mađarskoj.

"EU je ili carstvo ili (pojedinačne) nacije... Ne treba da imamo iluzija: federalisti pokušavaju da nas istisnu", rekao je Orban.

"Otvoreno su želeli promenu vlade (2022.) u Mađarskoj", rekao je Orban, dodavši da to sada važi i za Poljsku.

U Poljskoj se ove jeseni održavaju parlamentarni izbori, a konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) pokušava da osvoji treći mandat. Ta stranka usvojila je mnoge politike koje su u skladu s Orbanovom, a obe zemlje s Briselom vode spor o vladavini prava koji je doveo do obustave određenih evropskih fondova.

Orban tvrdi da je ravnoteža između federalista i država - koje nisu bile voljne da ustupe više ovlasti Briselu - poremećena kada je Velika Britanija napustila EU, a sada samo Varšava i Budimpešta "drže svoje (antifederalistički) stav".

S pojavom ekonomskih problema u zemlji Orban je pojačao svoju anti-LGBT retoriku, navodi Rojters. Godišnja inflacija premašila je 25 odsto u prvom kvartalu.

 "EU odbacuje hrišćansko nasleđe, sprovodi promenu svoje populacije putem migracija i sprovodi LGBT ofanzivu", rekao je mađarski premijer.