Svet

Savet bezbednosti UN nije usvojio rezoluciju Rusije o američkim biolaboratorijama u Ukrajini

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski rekao je da su zapadne delegacije zapravo sabotirale pregovarački proces o nacrtu rezolucije
Savet bezbednosti UN nije usvojio rezoluciju Rusije o američkim biolaboratorijama u UkrajiniGettyimages.ru © Andrew Burton / Staff

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije usvojio nacrt ruske rezolucije o formiranju komisije za istraživanje vojno-bioloških aktivnosti u Ukrajini, prenose RIA Novosti.

Rusija i Kina su glasale za rezoluciju, dok su SAD, Velika Britanija i Francuska glasale protiv. Preostale članice Saveta bezbednosti, Albanija, Gabon, Gana, Indija, Irska, Kenija, Meksiko, Norveška i Ujedinjeni Arapski Emirati - bile su uzdržane.

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski rekao je da su "zapadne delegacije zapravo sabotirale pregovarački proces o nacrtu rezolucije".

"Zapad se boji formiranja komisije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za istragu okolnosti vojno-biološke aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država i Kijeva na ukrajinskoj teritoriji", izjavio je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, zapadnim zemljama posebno ne odgovara što bi se komisija sastojala od svih članica SB, "jer zemlje Zapada pokušavaju da jednostrano odlučuju u ime cele međunarodne zajednice".

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je otkrilo da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa. Na teritoriji Ukrajine formirana je mreža od preko 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona.Neke od njih je finansirao i sin predsednika SAD Hanter Bajden.

image