Zelenski razgovarao sa Stoltenbergom o deblokadi crnomorskog koridora

Razmenili smo poglede na trenutnu situaciju u Crnom moru i rizike do kojih je došlo kada je reč o globalnoj bezbednosnoj sigurnosti po pitanju hrane, napisao je Zelenski na Tviteru

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio je da je telefonom razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom oko deblokiranja crnomorskog koridora za izvoz žitarica.

"Razmenili smo poglede na trenutnu situaciju u Crnom moru i rizike do kojih je došlo kada je reč o globalnoj bezbednosnoj sigurnosti po pitanju hrane. Takođe, zajedno smo utvrdili prioritete i buduće korake neophodne za deblokiranje i održive operacije u crnomorskom koridoru za žitarice", istakao je Zelenski na Tviteru.

Zelenski je dodao da su razgovarali i o primeni dogovora postignutih na nedavnom samitu NATO u Vilnjusu i o daljim akcijama oko integracije Ukrajine u NATO.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski podsetio je na sedam uslova koji moraju da budu ispunjeni kako bi se Rusija ponovo vratila u Sporazum o žitu, koji je prestao da bude na snazi 18. jula. 

Sporazum o izvozu žitarica iz Crnog mora prvi put je potpisan 22. jula prošle godine, uz posredstvo Turske i Ujedinjenih nacija, i produžavan je uglavnom svakih 120 dana, međutim, Rusija je 17. jula objavila da sporazum neće biti produžen.