Svet

Vazduh u Delhiju je "zločin protiv čovečnosti"

Prema standardima, indeks kvaliteta vazduha koji je normalan i prihvatljiv kreće se od 0 do 50, a u regionu glavnog grada Indije merenja su pokazivala i više od 800
Vazduh u Delhiju je "zločin protiv čovečnosti"www.globallookpress.com © IMAGO/Hindustan Times

Više od 20 miliona stanovnika Nju Delhija umesto vazduha udiše smog, a indeks kvaliteta vazduha je, prema merenjima, prevazišao "teške" i "opasne" kategorije u gotovo svim stanicama za praćenje u glavnom gradu Indije, što je među građanima izazvalo paniku i zahteve građana za hitnim zatvaranjem škola, prenosi Rojters.

"Indeks kvaliteta vazduha je premašio 450 na mnogim mestima rano u toku dana, prema podacima Centralnog odbora za kontrolu zagađenja. Očitavanje veće od 400 utiče i na zdrave ljude, sa ozbiljnim posledicama po one sa postojećim bolestima", rekla je savezna vlada.

Indeks je u nekim delovima grada, prema podacima Komiteta za kontrolu zagađenja vazduha Delhija, bio veći od 800.

Ovo zagađenje izazvalo je burne reakcije građana, koji zahtevaju od nadležnih brzu reakciju. 

Novinar Suhel Set je na "Tviteru" napisao je da je zagađenje vazduha u Delhiju "zločin protiv čovečnosti" i pozvao zvaničnike na odgovornost.

"Ono što se dešava sa zagađenjem vazduha u Delhiju nije ništa drugo do zločin protiv čovečnosti! Iskreno bih voleo da Vrhovni sud ovo uzme u obzir i pozove na odgovornost glavnog ministra Delhija. Ovo je potpuni kolaps odgovornosti", napisao je Set, a ispod tvita nizali su se komentari u kojima zabrinuti građani takođe pozivaju na odgovornost i hitno rešavanje problema. 

Najzagađeniji glavni grad na svetu je svake zime prekriven smogom jer hladan, teški vazduh zadržava prašinu, izduvne gasove vozila i dim od spaljivanja strništa. Niže temperature, mirniji vetrovi i promena njihovog smera dodatno pogoršavaju kvalitet vazduha.

Roditelji i ekolozi na društvenim mrežama tražili su zatvaranje škola.

"Znam da deca ne glasaju za vas, ali ipak, zahtevam od svih glavnih ministara Delhija (region glavnog grada) da odmah zatvore sve škole. Nije normalno disati vazduh čiji je indeks kvaliteta 500+, ne za našu decu, gde svako treće dete već ima neki disajni problem", napisao je aktivista za zaštitu životne sredine Vimlendu Dža na "Tviteru". 

image