Američke konsultantske kompanije ostaju bez posla u Kini

Tri vodeće amerićke firme odlažu zapošljavanje novih saradnika do 2025.

Vodeće američke konsultantske kuće bore se da opstanu u Kini nakon što je Peking pokrenuo akciju protiv kompanija zbog ugrožavanja nacionalne bezbednosti.

Menadžmentska kuća "Bejn" pozvala je novozaposlene da sačekaju do 2025. pre nego što krenu sa poslom, dok polovina osoblja u "Mekinziju" nema plaćene projekte. Kineski tim "Boston konsalting grupe" (BCG) organizuje strateške sesije u pokušaju da ožive poslovanje, piše "Blumberg".

U maju su kineske službe državne bezbednosti saopštile da istražuju industriju zbog ugrožavanja nacionalne bezbednosti nakon što su izvršile racije na "Bejnovu" kancelariju u Šangaju i u "Kapvižonu", konsultantskoj kući specijalizovanoj za uparivanje investitora, menadžera i stručnjaka.

Bez dovoljno posla za svoje postojeće timove u Kini, sve tri američke firme odlažu datume početka zapošljavanja novih saradnika.

Kako objašnjava "Blumberg" muke američkih kompanija usledile su u jeku rastućih geopolitičkih tenzija između SAD i Kine, kao i povećane budnosti Pekinga zbog mogućeg špijuniranja.

Kineski zakoni protiv špijunaže su u aprilu prošireni sa pokrivanja državnih tajni i obaveštajnih podataka na bilo koje "dokumente, podatke, materijale ili predmete koji se odnose na nacionalnu bezbednost i interese".