Svet

Putin ipak dolazi na BRIKS? Južna Afrika radi na izmeni zakona o izručenju MKS

Postoje zemlje koje su u svoje zakonodavstvo uključile odredbu koja daje pravo da se ne sprovode odluke MKS, izjavio je južnoafrički diplomata
Putin ipak dolazi na BRIKS? Južna Afrika radi na izmeni zakona o izručenju MKSwww.globallookpress.com © Alexander Kazakov/Kremlin Pool

Vlada Južnoafričke Republike radi na tome da u nacionalno zakonodavstvo uvede pravilo koje će omogućiti da sadašnji lideri stranih zemalja mogu nesmetano da borave u Južnoj Africi, čak i ako je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za njihovo hapšenje. 

"Razmatramo i naše obaveze prema MKS-u i naše obaveze prema međunarodnom pravu, koje se pojavljuju u članu 98 Rimskog statuta", rekao je generalni direktor južnoafričkog Ministarstva spoljnih poslova Zane Dangor, a prenosi TASS.

Dangor je za "Njuz 24" naveo da postoje zemlje, uključujući Veliku Britaniju, koje su u svoje nacionalno zakonodavstvo uključile odredbu koja daje vladi pravo da odluči da li će sprovesti nalog MKS ili ne. "To se, pre svega, odnosi na slučajeve gde je optuženi državljanin zemlje koja ne priznaje MKS", bio je jasan diplomata.

Zvančnik je rekao da su od proleća južnoafričke vlasti održale 97 sastanaka sa predstavnicima MKS-a kako bi razjasnili uslove interakcije. Južnoafrička vlada do sada nije zvanično objavila proceduru i vremenski okvir za usvajanje novog nacionalnog zakonodavstva u vezi sa MKS.

Administracija predsednika Južne Afrike Sirila Ramafose saopštila je ranije ove sedmice da predsednik Rusije Vladimir Putin neće lično prisustvovati predstojećem samitu BRIKS-a u toj zemlji, dodajući da je odluka doneta nakon zajedničkog dogovora.

MKS je izdao nalog za hapšenje ruskog lidera zbog navodnih ratnih zločina i Južna Afrika, kao domaćin BRIKS samita, našla se pod ogromnim pritiskom Zapada da isporuči Putina ako se pojavi na skupu.

image