EU (i dalje) pokušava da sankcioniše ruske dijamante

Sadašnjim sankcijama EU obuhvaćeni su rusko sintetičko ili rekonstruisano drago kamenje, dok drugo drago kamenje i dijamanti ne podležu ograničenjima uvoza osim ako se ne nalaze u zlatnom nakitu

Evropska unija nastoji da pooštri ekonomske sankcije Ruskoj Federaciji uvođenjem daljih ograničenja na trgovinu ruskim dijamantima kako bi smanjila prihode Moskve, navedeno je u saopštenju evropske komesarke za finansijsku stabilnost Mejrid Makginis na sajtu Evropskog parlamenta.

Najava novih mera došla je nakon prigovora evropskog poslanika Tomaša Zdehovskog, koji je tvrdio da se "značajne količine" nebrušenih dragulja izvoze putem Unijinih kanala i širom sveta, te njegovog pitanja, upućenog još 31. maja, da li komisija planira da uključi ruske dijamante u sledeći paket sankcija.

Sadašnjim sankcijama EU obuhvaćeni su rusko sintetičko ili rekonstruisano drago kamenje, dok drugo drago kamenje i dijamanti ne podležu ograničenjima uvoza osim ako se ne nalaze u zlatnom nakitu.

Makginisova je odgovorila Zdehovskom skoro mesec dana nakon što je odobren poslednji paket sankcija – mere potpisane 23. juna bile su usmerene na sprečavanje Rusije da zaobiđe postojeća trgovinska ograničenja uz pomoć trećih zemalja i nisu obuhvatale dijamante.

Prema njenim rečima, komisija sarađuje sa zemljama G7 i drugim partnerima kako bi "osmislila i osigurala efikasnu primenu budućih koordinisanih restriktivnih mera, uključujući i tehnologije praćenja". Praćenje dijamanata omogućiće proveru porekla dragog kamenja, odnosno njihovog puta od rudnika do zlatara.

Svaku odluku o proširenju ili izmeni postojećih restriktivnih mera na uvoz iz Rusije EU mora da donese jednoglasno, zaključila je ona.