Blinken: Ukrajina će dobiti F-16, ali će njihova isporuka potrajati

SAD su pristale da pošalju Kijevu borbene avione F-16, ali će im za isporuku "poklona" trebati meseci

Ukrajina će dobiti lovce F-16, ali će njihova isporuka trajati nekoliko meseci, prenosi TASS izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena za Si-En-En.

Prema rečima šefa Stejt departmenta, "čak da je odluka o F-16 bude doneta sutra, proćiće nekoliko meseci pre nego što bi počela da se sprovodi".

"Govorimo o obuci, održavanju, dostupnosti mogućnosti za njihovu upotrebu u kombinovanim oružanim operacijama. Za sve to je potrebno vreme", naglasio je Blinken.

Na pitanje za pojašnjenje da li veruje da će Ukrajina dobiti američke borbene avione, državni sekretar je odgovorio potvrdno.

"Mislim da jeste. Važno je da se usredsredimo na to da kada ih prime, budu propisno obučeni, sposobni da servisiraju ove letelice i da ih mudro koriste", rekao je šef Stejt departmenta.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi rekao je ranije da bi isporuke američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini mogle da počnu krajem ove godine, ali je malo verovatno da će one promeniti tok sukoba. Prema njegovim rečima, ukrajinskim trupama je najpotrebnija artiljerija.

Ranije je šef kancelarije Vladimira Zelenskog Andrij Jermak rekao da se Kijev nada da će dobiti prve F-16 do kraja 2023. godine. Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nije mogao da navede vreme isporuke lovaca.

Prema njegovim rečima, to će zavisiti od obuke pilota i procene situacije od strane saveznika.