Fon der Lajen: Želimo da migracioni sporazum sa Tunisom bude model za partnerstvo sa drugim zemljama

Predsednica EK je naglasila da se EU bori da zaustavi nelegalne migrantske tokove

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da migracioni sporazum Evropske unije (EU) sa Tunisom može da posluži kao model i za druge zemlje.

Kako je naglasila, EU se bori da zaustavi nelegalne migrantske tokove širom Mediterana.

EU i Tunis su prošle nedelje potpisali "strateški partnerski sporazum" koji uključuje obračun sa švercerima ljudi i pooštravanje sistema granične kontrole, podseća Rojters.

"Želimo da naš sporazum sa Tunisom bude model i plan za partnerstvo sa drugim zemljama u budućnosti", rekla je Fon der Lajen na konferenciji održanoj u Rimu.

Ilegalni tokovi migranata naneli su štetu mediteranskim zemljama, ukazala je danas i premijerka Italije Đorđa Meloni i uputila poziv za zajedničku borbu protiv trgovaca ljudima, prenosi Tanjug.

Suprotno od ranije tvrdokorne retorike koju je imala Meloni, ona je tokom svog današnjeg izlaganja u Rimu rekla da je njena vlada otvorena da primi više izbeglica koje dolaze legalnim putem i ukazala da je "imigracija potrebna i Italiji i Evropi".

"Masovna ilegalna imigracija svima nanosi štetu. Od nje imaju korist samo kriminalne grupe koje se bogate o trošku naugroženijih, a svoju moć koriste čak i protiv vlada", upozorila je Meloni.

Pored sporazuma EU i Tunisa o migraciji sklopljeni su i sporazumi u okviru kojih će, između ostalog, EU ulagati novac u digitalizaciju, modernizaciju obrazovanja i projekte održive energije u Tunisu.

Londonski "Tajms" ocenjuje ovaj sporazum kao kontroverzan, navodeći da tuniski predsednik Kais Said ''marginalizuje'' opoziciju.

Postoje i snažne kritike na račun tretmana migranata u Tunisu, a kao primer se navodi da je ranije ovog meseca, nakon nereda u gradu Sfaksu, stotine migranata poslato u pustinju na granicu sa Libijom.

Zvanični Brisel želi da postigne sporazume ove vrste sa više zemalja, što je potvrdila i Meloni i to nazvala "novim modelom odnosa sa zemljama u Severnoj Africi".