Svet

Pukovnik američke vojske: NATO će početi da se raspada za godinu dana zbog Ukrajine

Penzionisani američki pukovnik pozvao je SAD da sukob u Ukrajini razmotre sa pozicije Rusije
Pukovnik američke vojske: NATO će početi da se raspada za godinu dana zbog Ukrajine© Tanjug/AP Photo/Libkos

Ako se sukob u Ukrajini ne okonča uskoro, onda će Severnoatlantska alijansa početi da se raspada za godinu dana, rekao je bivši šef kabineta bivšeg američkog državnog sekretara Kolina Pauela, pukovnik u penziji Lorens Vilkerson u intervjuu za "Going andergraund".

"Mislim da neće trebati mnogo vremena, možda 12-15 meseci, videćemo da će NATO početi da se raspada", rekao je on.

Prema rečima pukovnika, takva situacija bi mogla da nastane ako se sukob u Ukrajini oduži i Vašington ne preduzme nikakve korake da ga reši u bliskoj budućnosti, prenose "RIA Novosti".

Vilkerson, koji je zajedno sa grupom istomišljenika objavio oglas u "Njujork tajmsu" pozivajući ljude da vide sukob u Ukrajini iz očiju Rusije (odavši tako počast DžFK-u), skrenuo je pažnju na to da istraživanja javnog mnjenja ukazuju na sve veće nezadovoljstvo stanovništva zapadnih zemalja aktuelnom politikom prema Kijevu.

Nasuprot rečima američkog predsednika Džozefa Bajdena da će alijansa postati ujedinjenija zahvaljujući zajedničkoj podršci Kijevu, pukovnik je uveren da će događaji u Ukrajini dovesti do suprotnog rezultata.

Vilkerson smatra da će sadašnji evropski lideri uskoro otići i biti zamenjeni novim ljudima koji će doprineti raspadu vojnog bloka.

Pukovnik je takođe rekao da ga više brine da će Vašington ili neka druga strana upotrebiti nuklearnu bombu nego da će to uraditi Moskva, naročito ako se zna da su se SAD u prošlosti više puta "igrale" idejom da bace nuklearku na suparnike.

image