Svet

Lider nemačkih demohrišćana spreman na saradnju sa AfD

Fridrih Merc rekao da je otvoren za saradnju sa Alternativom za Nemačku na lokalnom, ali ne i na državnom nivou
Lider nemačkih demohrišćana spreman na saradnju sa AfDwww.globallookpress.com © Nicolas Armer

Lider nemačkih demohrišćana (CDU) Fridrih Merc izjavio je da je spreman na saradnju sa Alternativom za Nemačku (AfD) na lokalnom nivou, ali ne i u državnoj vladi, izveštava Rojters.

Osnovana pre jednu deceniju, nacionalistička AfD nedavno je dostigla novi maksimum u anketi javnog mnjenja, čime je zadobila 22 odsto poverenja nemačkih glasača.

To i dalje ostavlja AfD iza Mercove CDU, koja je pala na 26 odsto, ali se nalazi ispred socijaldemokrata kancelara Olafa Šolca.

Kandidat AfD prošlog meseca uspeo je da prvi put postane lider okruga u Nemačkoj, što je veliki korak napred za stranku, tvrde analitičari.

"Mi smo, naravno, u obavezi da prihvatimo demokratske izbore", rekao je Merc u intervjuu za radio ZDF u nedelju. "Ako se tamo bira administrator okruga, ili gradonačelnik koji pripada AfD-u, prirodno je da se traže načini da se nastavi rad."

Alternativa za Nemačku osnovana je 2013. godine i predstavlja najupečatljiviji fenomen uspona desnice, koja se protivi politici stranaka establišmenta, poput Socijaldemokrata Olafa Šolca.

image