Svet

Erdogan se priprema za razgovor sa Putinom, glavna tema Sporazum o žitu

Predsednik Turske će na sastanku sa kabinetom ministara razgovarati o predstojećim pregovorima sa predsednikom Ruske Federacije
Erdogan se priprema za razgovor sa Putinom, glavna tema Sporazum o žituwww.globallookpress.com © President Of Ukraine/Keystone Press Agency

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan namerava da razgovara sa kabinetom ministara o predstojećim pregovorima sa liderom Rusije Vladimirom Putinom na temu Sporazuma o žitu, objavio je list "Hurijet", pozivajući se na izvore.

Erdogan je ranije rekao da očekuje da će u bliskoj budućnosti pregovarati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o Sporazumu o žitu, koji bi prema njegovom shvatanju mogao da bude obnovljen. Turski lider je kazao da Putin planira da poseti Tursku u avgustu, prenose "RIA Novosti".

"Posle sastanka Erdogana sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Istanbulu prošle nedelje, pažnja je preusmerena na proces vezan za žitni koridor. Predsednik Erdogan planira da održi razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o proširenju sporazuma, što je jedna od glavnih tema sastanka kabineta ministara", prenosi list.

Na sednici vlade će se razgovarati i o spaljivanju Kurana u Švedskoj i Danskoj, o procesu pristupanja Švedske NATO-u i odnosima između EU i Turske.

Crnomorska inicijativa, koju su 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, prestala je da funkcioniše 18. jula. Uslovi su uključivali izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva iz tri crnomorske luke, uključujući Odesu.

Prema rečima ruskog predsednika, uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje ne žele da ispune svoja obećanja.

Zapad je najveći deo ukrajinskog žita izvezao u svoje države, a glavni cilj posla – snabdevanje siromašnim zemljama, uključujući i afričke, nikada nije ostvaren, istakao je ruski lider.

Nakon što je Crnomorska inicijativa za žito prestala da funkcioniše, zatvoren je pomorski humanitarni koridor, a Rusija će na sve brodove koji plove Crnim morem ka ukrajinskim lukama gledati kao na potencijalne prevoznike vojnog tereta i računaće da su uključeni u ukrajinski sukob na strani kijevskog režima, saopštilo je u sredu Ministarstvo odbrane Rusije. Isto je istaklo i ukrajinsko Ministarstvo odbrane za brodove koji plove ka ruskim lukama. 

image