Ramafosa se sprema za samit Rusija-Afrika: Pokrenuće pitanja afričke mirovne inicijative

Južnoafrički predsednik će iskoristiti priliku da razvije mirovni plan koji su on i još tri afrička predsednika predstavili tokom poseta Kijevu i Moskvi prošlog meseca

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa iskoristiće svoje prisustvo na predstojećem samitu Rusija-Afrika da unapredi mirovnu inicijativu o Ukrajini, koju su prethodno predstavili afrički lideri, piše list "Fajnenšel tajms", pozivajući se na neimenovane južnoafričke zvaničnike.

Učesnici Afričke mirovne inicijative računaju na susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 28. jula u Sankt Peterburgu, kazao je ranije za "RIA Novosti" izvor blizak organizaciji sastanka.

"Južnoafrički predsednik će iskoristiti priliku da razvije mirovni plan koji su on i još trojica afričkih predsednika predstavili tokom poseta Kijevu i Moskvi prošlog meseca", naveli su južnoafrički zvaničnici.

Partnerski odnosi Rusije i afričkih zemalja imaju jake, duboke korene i oduvek su ih odlikovali stabilnost, poverenje i dobre namere, ukazao je ruski predsednik Vladimir Putin u članku objavljenom jutros povodom samita Rusija-Afrika koji će biti održan 27. i 28. jula u Sankt Peterburgu.

Lider Rusije se u junu sastao sa delegacijom afričkih lidera među kojima je bio i predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa. Pre sastanka sa Putinom, afrički lideri su svoju mirovnu inicijativu za Ukrajinu predstavili ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom na sastanku u Kijevu.

Afrička inicijativa za rešavanje ukrajinske krize se sastoji od deset tačaka koje se tiču bezbednosnih garancija, slobode kretanja žitarica preko Crnog mora, oslobađanja ratnih zarobljenika i što skorijeg početka pregovora.