Tramp: Bajden je preslab, ja bih rešio rat u Ukrajini, zašto je Amerika dala 150 milijardi dolara?

Bivši američki predsednik je siguran da bi mogao da postigne rešenje za sukob u Ukrajini, ali bi najpre od Evrope tražio novac - 100 milijardi dolara

Bivši američki predsednik Donald Tramp smatra da evropske zemlje treba da izdvoje još 100 milijardi dolara za Ukrajinu, kako bi obim pomoći EU i SAD bile ujednačene, prenosi "Foks njuz".

Tramp je siguran da bi mogao da postigne rešenje za sukob u Ukrajini, ali bi najpre od Evrope tražio novac.

"Ja bih rešio rat. Počeo bih od novca. Rekao bih Evropi: 'Nedostaje vam oko 100 milijardi dolara. Morate da platite'", kazao je bivši predsednik.

Prema njegovim rečima, Evropa koja je mnogo bliža frontu, uložila je samo 20 milijardi dolara, dok su Amerikanci, koji od Ukrajine deli okean, u iste svrhe izdvojili još 130 milijardi dolara.

"Zašto smo mi dali 150 milijardi dolara, a oni samo 20", ogorčen je Tramp.

Bivši predsednik SAD je i ranije obećavao da će u slučaju pobede na izborima zahtevati da Evropa nadoknadi Americi troškove za pomoć Ukrajini, prenose "RIA Novosti".

"Tražiću od Evrope da nam nadoknadi troškove obnavljanja zaliha oružja poslatog Ukrajini. Trebalo bi to da urade sada, ali predsednik Bajden je preslab, ne poštuju ga", rekao je uporedivši novac koji je su SAD i EU poslale Kijevu.