Svet

"Pais": Posle parlamentarnih izbora u Španiji situacija izgleda gotovo nerešiva

Desničarska Narodna partija osvojila je nedovoljno glasova da samostalno formira vladu, kao i socijalisti premijera Pedra Sančeza kojima to neće poći za rukom čak ni uz podršku drugih levičarskih stranaka
"Pais": Posle parlamentarnih izbora u Španiji situacija izgleda gotovo nerešiva© Tanjug/AP Photo/Alvaro Barrientos

Na parlamentarnim izborima u Španiji, nakon 100 odsto prebrojanih glasova, nema jasnog pobednika jer je desničarska Narodna partija osvojila nedovoljno glasova da samostalno formira vladu, dok su socijalisti premijera Pedra Sančeza ostvarili bolji rezultat od očekivanog, zbog čega se očekuju nedelje složenih pregovora, piše španski "Pais" uz ocenu da je situaciju gotovo nemoguće rešiti.

Španska konzervativna Narodna stranka, čiji je lider Alberto Nunjez Fejiho, osvojila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedelju, ali verovatno neće imati dovoljnu većinu za formiranje vlade.

Čak i uz podršku krajnje desnice, o čemu se spekulisalo uoči izbora, Narodna stranka neće imati većinu u parlamentu. Fejiho je, bez obzira na to, pristalicama konzervativaca rekao da je sada njegova dužnost da pokuša da napravi vladu.

Ni socijalisti sadašnjeg premijera Pedra Sančeza neće moći da naprave vladu, čak ni uz podršku drugih levičarskih stranaka, dok Sančez rezultate izbora vidi kao pobedu svoje stranke.

"Retrogradni blok nije uspeo. Imamo više glasova i više mesta nego pre četiri godine", rekao je Sančez pristalicama ispred sedišta stranke.

Na osnovu gotovo 100 odsto prebrojanih glasova, kako prenosi Tanjug, Narodna stranka dobiće 136 od 350 mesta u donjem domu španskog parlamenta, a krajnje desničarski Voks 33.

Narodna stranka je pre samo nedelju dana očekivala da će na izborima osvojiti 168 mesta i ubedljivu pobedu koja bi joj omogućila da vlada samostalno, bez krajnje desničarskog Voksa.

Otpor levice je bio mnogo veći nego što se očekivalo, a socijalistička partija (PSOE) premijera Pedra Sančeza neočekivano je poboljšala rezultate na nedeljnim izborima u odnosu na izbore iz 2019. godine, ukazuje "Pais".

List navodi da je Narodna partija pobedila na izborima ispred PSOE sa nešto više od 300.000 glasova razlike. Kako se navodi, zbog te tako male pobede rukovodstvo Narodne partije ne može da bude zadovoljno jer ni u jednom trenutku nije sumnjalo da će sa Voksom imati apsolutnu većinu.

Fejiho je rekao da je njegova obaveza da otvori dijalog da bi pokušao da upravlja zemljom u skladu sa izbornom pobedom i zamolio sve ostale da ne vode Španiju u blokadu.

"Pais" navodi da je velika verovatnoća da Fejiho neće uspeti da obezbedi većinu i da će se stvoriti prilika za Sančeza, navodeći da su iznenađenje i frustracija u sedištu Narodne stranke posle izbora bili u suprotnosti sa nezadrživom radošću u sedištu socijalista.

List ističe da je, uprkos izbornom porazu, Sančez postigao nešto što se činilo nemogućim pre manje od dva meseca, kada je raspisao vanredne parlamentarne izbore, a to je da su socijalisti postigli bolje rezultate nego na izborima 2019. i da postoji mogućnost da će učestvovati u formiranju nove vlade.

Socijalisti smatraju da bi uzdržavanje partije Zajedno za Kataloniju moglo biti dovoljno da dobiju mogućnost da imaju više podrške od one koju ima Narodna partija sa Voksom i podrškom Navarskog narodnog saveza (UPN) i Koalicije Kanarskih ostrva.

U svakom slučaju, očekuju se nedelje složenih pregovora, iako izgleda da je situaciju nakon rezultata izbora gotovo nemoguće rešiti, zaključuje španski list.

image