Svet

"Špigl" o izborima u Španiji: Poslednji znak upozorenja za Evropu

Način na koji su konzervativci zbližili sa desničarskim ekstremistima, usvajajući njihove populističke metode, trebalo bi da posluži kao upozorenje ostatku kontinenta, piše ovaj list, jer to predstavlja trend koji ugrožava liberalnu demokratiju
"Špigl" o izborima u Španiji: Poslednji znak upozorenja za Evropuwww.globallookpress.com © M. Dylan

Izborna kampanja u Španiji pokazala je ono što primećujemo i na ostatku kontinenta: konzervativci su se opasno približili desničarskim ekstremistima, a to ugrožava liberalnu demokratiju, piše "Špigl".

Levica u Španiji konačno može da odahne. Konzervativna Narodna stranka i desničarska stranka Voks (Glas) nisu uspele da obezbede većinu u parlamentu. Nedostaje im sedam mesta, što znači da Voks neće vladati Španijom.

Nije jasno da li će Pedro Sančez ostati premijer. Čak i sa levičarskim partnerom, strankom Sumar, socijalisti Sančeza neće imati većinu, a pregovori sa ostalim partijama, posebno baskijskom i katalonskom strankom, verovatno će se odugovlačiti. Mogući su i novi izbori. Ipak, Sančez je uspeo da spreči apsolutni trijumf desnice, na šta je neumorno upozoravao tokom svoje predizborne kampanje.

Trend koji ugrožava liberalnu demokratiju

Španci su glasali protiv ekstremizma, za otvorenu Španiju, naklonjenu Evropi. I to je, možda, tačno, tvrdi "Špilg", ali to je samo manji deo istine.

Konzervativci su prokockali šansu da se izbore za desničarsku većinu tokom nekoliko poslednjih metara izborne trke. Glavni kandidat desnice Alberto Nunjez Feiho je u završnici potpuno izgubio kontrolu nad kampanjom. On je najpre privukao pažnju svojim mačo izjavama, a onda nije mogao da objasni otkud fotografija na kojoj je snimljen sa dilerom droge.

Slabost jednog kandidata sprečila je desničarske ekstremiste da uđu u pobedničku koaliciju. Način na koji su konzervativci vodili kampanju, način na koji su se zbližili sa desničarskim ekstremistima i usvojili njihove populističke metode, trebalo bi da posluže kao upozorenje ostatku kontinenta, jer to predstavlja trend koji ugrožava liberalnu demokratiju.

Uostalom, desničarske partije su u usponu skoro svuda u Evropi. U mnogim zemljama EU, demohrišćani otvoreno sarađuju sa desnim populistima. U Finskoj su deo vladajuće koalicije, u Italiji vode vladu, a u Švedskoj podržavaju manjinsku vladu. Lider konzervativaca u Evropskom parlamentu, Manfred Veber iz Hrišćansko-socijalne unija Bavarske (CSU), sarađuje sa desničarskim populističkim partijama. Čak i u Nemačkoj, barem na istoku zemlje, zaštitne barijere se ruše.

EU kojom vlada desnica sada je potpuno zamisliva, smatra analitičar istraživačkog centra "Četam haus" Hans Kudnani.

Konzervativci su se pomerili udesno. Desni radikali pokušavaju da, prema sopstvenom ukusu, promene Evropu. Kudnani to naziva "etnoregionalizmom". Đorđa Meloni, Viktor Orban i drugi lideri desnice, otvoreno iznose svoje vizije, a mnogi demohrišćani im pomažu u tome.

Pomeranje udesno širom Evrope

Politikolozi će još dugo istraživati razloge trenutnog pomeranja udesno širom Evrope. Ali već sada moguće je dati neka objašnjenja, poput psiholoških posledica pandemije kovida, uznemirujućeg rata na istoku Evrope, klimatske krize, inflacije koja odlazak u supermarket čini nalik noćnoj mori. Desničari imaju koristi od opšte neizvesnosti, straha od propadanja koji je zahvatio velike delove kontinenta.

Pomeranje udesno u EU ne bi bilo tako opasno kada se stranke desnog centra ne bi udruživale sa krajnjom desnicom i kada ne bi usvajale njihov diskurs. Ovo opasno zbližavanje donosi ekstremistima ministarska mesta, a ako nam to postaje normalno, smatra "Špigl", to znači eroziju normi.

U Španiji je ovih dana je moguće uočiti kuda to zaista vodi. Imitirajući desničarske populiste, konzervativci su promenili stil. Konzervativci lažu tako često da se stiče utisak da istina više nije važna. Pre glasanja su sejali sumnje u izborne rezultate, dovodeći u pitanje glasanje poštom. Njihove metode podsećaju na one Donalda Trampa.

Španija je postala polarizovana zbog ovako vođenih kampanji. Poštari su dobijali batine dok su distribuirali predizborne materijale nepoželjnih stranaka. Kako zaključuje "Špilg", mera i sredina, nekada vodeći principi, prognani su iz španskog društva.

image