Svet

Izrael usvojio zakon kojim se ograničava nadležnost sudija, sindikati najavljuju opšti štrajk (VIDEO)

Zakon je usvojen sa 64 glasa poslanika vladajuće koalicije, opozicija bojkotovala glasanje
Izrael usvojio zakon kojim se ograničava nadležnost sudija, sindikati najavljuju opšti štrajk (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

Skupština Izraela usvojila je danas zakon koji će ograničiti mogućnost sudijama da preinače odluke vlade i imenovanja, preneo je "Blumberg".

Ovaj potez deo je šireg plana vladajuće koalicije okupljene oko premijera Benjamina Netanijahua da ograniči nadležnost sudstva.

Stotine hiljada Izraelaca poslednjih meseci izašli su na ulice tvrdeći da ovakvo zakonsko rešenje predstavlja pretnju za ekonomiju i bezbednost zemlje. 

Opozicija, koja ima 56 predstavnika, dok vladajuću koaliciju čini njih 64, napustila je glasanje u znak protesta i nije bila prisutna kada se odlučivalo o ovome.

To je omogućilo vladi da usvoji zakon sa 64 glasa "za" prema nula.

Najveći sindikat u zemlji razmatra mogućnost opšteg štrajka

Arnon Bar-David, predsednik najvećeg izraelskog sindikata Histadrut, najavio je da će se sastati sa drugim sindikalnim vođama kako bi razmotrili mogućnost stupanja u opšti štrajk, kao odgovor na usvajanja kontroverznog zakona.

Bar-David je rekao da je taj sindikat pokušao da posreduje između vlasti i opozicije. Nesuglasice su bile male, ali su pregovori propali zbog političkih hirova, dodao je.

"Od ovog trenutka nadalje, svaki jednostrani napredak u reformi imaće ozbiljne posledice. Ili će reforma napredovati sa širokim konsenzusom, ili uopšte neće napredovati", izjavio je Bar-David.

Sindikalni vođa je rekao i da će razgovarati sa zvaničnicima Histadruta kako bi proglasili "opšti štrajk u privredi", kao i da će ga "aktivirati ukoliko do bude potrebno, dok ne dođe do potpune obustave rada".

image