Svet

Nakon izbora bez pobednika, u Španiji sada moguća "velika koalicija" levice i desnice

Feiho će pokušati da postigne sporazum sa Socijalistima aktuelnog premijera Pedra Sančeza, tvrde izvori "Euraktiva"
Nakon izbora bez pobednika, u Španiji sada moguća "velika koalicija" levice i desnice© Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Nakon što su izbori u Španiji okončani bez jasnog pobednika, aktuelni premijer Pedro Sančez mora da odluči da li će formirati koaliciju sa "ekstremistima" ili sa "centristima", rekao je visoko pozicionirani funkcioner Narodne partije (PP) za "Euraktiv".

Iako je PP, članica Evropske narodne partije (EPP), osvojila najviše glasova i poslaničkih mesta na parlamentarnim izborima, oni najverovatnije neće uspeti da formiraju koaliciju. Sančez se nalazi u nešto boljoj poziciji, ali i njemu bi trebala podrška nekoliko drugih partija, uključujući i katalonske i baskijske separatiste.

"Kao centrista (Sančez), da li želi da razgovara sa još jednim centristom, liderom PP-a Albertom Nunjezom Feihom, ili će prihvatiti ekstremiste kako bi nastavio da vlada", rekao je "Euraktivov" izvor iz EPP-a, naglašavajući da će Feiho pozvati Sančeza na razgovore o koaliciji.

Izvor je rekao da će PP, kao stranka sa najvećim brojem glasova, predvoditi "razgovore o formiranju nove vlade, a da će prvo zvati Socijaliste".

Na pitanje da li to znači da oni žele da formiraju tzv. veliku koaliciju sa levim centrom, on je rekao - "u idealnom svetu, da".

"Španci žele promenu, stabilnost i dijalog između dve najveće političke snage", rekao je on, dodajući da će razgovarati i sa desničarskim Voksom, ali da oni "ni pod kojim uslovima neće biti deo vlade".

Izbori su okončani sa parlamentom u kom je izuzetno teško doći do većine i u kom će kompromisi biti neophodni, pošto nijedan blok nije osvojio najmanje 176 poslaničkih mesta, koliko je potrebno za formiranje vlade.

Kako bi došli do neophodne većine, Sančeezovi Socijalisti i levičarski Sumar, nekadašnji Podemos, morali bi da dobiju podršku katalonskih i baskijskih separatističkih partija, što PP smatra nedopustivim.

U isto vreme, Narodna stranka je osvojila "tek" 136 poslaničkih mesta, dok slab rezultat Voksa - koji je osvojio 33 poslanička mesta, 11 manje nego 2019. godine - znači da ni koalicija te dve stranke nije dovoljna za većinu.

Anonimni izvor upoznat sa dešavanjima u Narodnoj partiji je za "Euraktiv" rekao da je Feiho jasni pobednik izbora i da je on uspeo da značajno poveća broj glasova i poslaničkih mesta svoje partije u odnosu na prošle izbore.

"Sančez mora da donese odluku što pre, pošto Španija trenutno predsedava Savetom EU, kako se ne bi stvorilo još nestabilnosti", rekao je on.

Feiho je, navodno, spreman da Sančezu ponudi "pakt u četiri, ili pet tačaka" u zamenu za podršku manjinskoj vladi PP-ja koja bi vladala samostalno.

U EPP-u nezadovoljni rezultatima

Kako navodi izvor iz Evropske narodne partije, oni su veoma nezadovoljni slabim rezultatom Voksa, uključujući i predsednika te grupacije Manfreda Vebera.

Drugi izvor je za "Euraktiv" rekao da je Veber želeo koaliciju između Narodne partije i Voksa, koja bi konačno zbacila Sačeza i Socijaliste.

"Veber je izgubio veliku opkladu. On je računao da će Feiho doći na vlast i ojačati njegov uticaj u Briselu", rekao je izvoz iz EPP.

"Veber je mislio da može da prekopira model iz Švedske ili Finske, ali nije uspeo."

Glasine o navodnom sukobu između Vebera i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja dolazi iz iste političke grupacije, poslednjih meseci postaju sve glasniji. 

Dok je Veber navodno otvoren za saradnju partija članica EPP sa desničarima, Fon der Lajenova smatra da bi one trebalo da ostanu bliže centru, čak i ako to znači saradnju sa levicom.

Španski mediji već su počeli da spekulišu da bi Feihov neuspeh da osvoji većinu mogao da dovede i do njegove smene na čeku Narodne partije.

Kritičari već navode da Izabel Dijaz Ajuso, predsednica regiona Madrid, cilja njegovu funkciju. 

image