Svet

"Blumberg": Mađarski scenario za izlazak iz EU

Ako je verovatnoća prošle godine bila 10 odsto, do sada je porasla na 20 do 30 odsto, rekao je guverner mađarske Centralne banke
"Blumberg": Mađarski scenario za izlazak iz EU© Dean Mouhtaropoulos / Staff

Mađarska se približila scenariju potencijalnog izlaska iz Evropske unije, rekao je bivši guverner mađarske Centralne banke Andraš Simor.

Čovek koji je pomogao Mađarskoj da neosetno prođe kroz finansijsku krizu, kada joj je bila potrebna finansijska konstrukcija Međunarodnog monetarnog fonda, smatra da izlaženje iz bloka nije najverovatnije, ali da je moguće.

"Ako je verovatnoća prošle godine bila 10 odsto, do sada je porasla na 20 do 30 odsto", rekao je Simor za televiziju ATV.

Budžetski deficit Mađarske povećao se na rekordan nivo nakon što je premijer Viktor Orban zagovarao masovnu potrošnju pred prošlogodišnje izbore, na kojima je pobedio.

Zemlja takođe ima najvišu inflaciju u EU i ključnu kamatnu stopu u trenutku kada više od 30 milijardi dolara pomoći EU ostaje blokirano. Ta sredstva su blokirana zbog odustajanja vlade od demokratskih načela i navodne korupcije.

"Bojim se da će vlada Mađarske dovesti zemlju u situaciju da izlazak iz Evropske unije postane prava alternativa", rekao je Simor, inače žestoki Orbanov kritičar.

Ipak, on je rekao da ne očekuje da će "mađarska ekonomija implodirati".

"Pre očekujem spor pad", objasnio je Andraš Simor.

image