Ukrajina priznala prednost Rusije u elektronskom ratovanju: Daleko su ispred nas

Kijev je trebalo ranije da počne da razvija opremu za elektronsko ratovanje i to je jedan od razloga neuspešne kontraofanzive ukrajinske vojske, rekao je portparol Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine Jurij Ignat

Rusija je daleko superiornija u odnosu na Kijev u elektronskom ratovanju, pre svega u borbi sa bespilotnim letelicama, zbog čega ofanziva ide sporo, izjavio je portparol Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine Jurij Ignat.

"Daleko su ispred nas. Dron ne mora da bude oboren protivvazdušnim raketama ili protivvazdušnim topovima. Jednostavno ga možete naterati da sleti tako što ćete ga presresti sistemima za elektronsko ratovanje", kazao je Ignat za portal "Strana.ua".

Prema njegovim rečima, Ukrajina je trebalo ranije da počne da razvija opremu za elektronsko ratovanje, kao i da je to jedan od razloga neuspešne kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine.

Kako je dodao, "Rusija danas ima moćne sisteme koji ometaju rad ukrajinskih odbrambenih snaga".

Naime, ukrajinske vlasti pokušavaju da ukažu na različite razloge kako bi objasnili neuspeh svoje ofanzive.

Ranije je komandant Oružanih snaga Ukrajine general Aleksandar Sirski izjavio da ruska vojska ima prednost u odnosu na Oružane snage Ukrajine u artiljeriji i ljudstvu. Osim toga, prema njegovim rečima, značajna prednost Rusije leži u mogućnosti da obezbedi municiju.

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov u intervjuu za Si-En-En priznao je da "kontraofanziva Kijeva kasni", a među razlozima je naveo nedostatak municije i PVO sistema. 

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da ukrajinska vojska bezuspešno pokušava da izvrši ofanzivu od 4. juna. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da su Oružane snage Ukrajine izgubile više od 26 hiljada ljudi od početka kontraofanzive, dok je ruski predsednik Vladimir Putin istakao da ukrajinske trupe nisu uspešne ni u jednom pravcu.