Svet

Kako je jednoumlje Ursule Fon der Lajen oteralo evropske komesare: "Stvari saznajemo iz medija"

Odluke je donosila iza zatvorenih vrata, sa malom grupom savetnika. Komesari su se često osećali isključeno, čak i kada je određena politika direktno uticala na njihove portfelje
Kako je jednoumlje Ursule Fon der Lajen oteralo evropske komesare: "Stvari saznajemo iz medija"www.globallookpress.com © IMAGO/Ton Molina

Ursula fon der Lajen je najmoćnija žena Evrope, koja je vodila blok kroz pandemiju, popravila narušene odnose sa Amerikom, upravlja potezima EU kada je u pitanju sukob u Ukrajini. Ipak, predsednica Evropske komisije ne može da održi sopstveni tim na okupu, piše "Politiko" i navodi da se, godinu dana pre isteka mandata, EK suočava sa sve većim brojem stručnjaka koji "napuštaju brod". 

U međuvremenu, spekuliše se i o sudbini same Fon der Lajen (64) i o tome da li će nekadašnja ministarka odbrane Nemačke pokušati da dobije još jedan petogodišnji mandat na čelu EK. 

Usred svih neizvesnosti i kadrovskih promena, Brisel i dalje ima pune ruke posla. Evropske ekonomije se suočavaju sa posledicama inflacije, dok se političke elite bore sa rastućom migracijom i sukobom u Ukrajini. Čini se da stabilno vođstvo nikada nije bilo potrebnije, ali je, primećuje portal, predsednica EK ostala sama na vetrometini. 

Za 11 meseci, EU čekaju izbori na kojima se bira više od 700 članova Evropskog parlamenta, u 27 država bloka, nakon čega sledi izbor nove Komisije, a možda i novog rukovodioca umesto Fon der Lajen. 

Ali pošto se ona još nije izjasnila da li će se opet kandidovati za predsednicu EK, mnogi od evropskih komesara ne čekaju ni časa, pa je poslednjih nekoliko nedelja zabeleženo više odlazaka.

Izvršni potpredsednik Frans Timermans, kome je izmakla funkcija predsednika Komisije 2019. godine, najavio je da želi da se kandiduje za premijera Holandije, nakon kolapsa vlade Marka Rutea.

Margrete Vestager, još jedna izvršna potpredsednica EK, bacila je oko na mesto šefa Evropske investicione banke, a komesarka EU za inovacije i istraživanja Marija Gabrijel već je dala ostavku i vratila se u Bugarsku da preuzme funkciju ministarke spoljnih poslova. 

Radi šta hoće

Na neki način, potraga za poslom je uobičajena pri kraju mandata. Portparol EK je odbacio ideju da odlasci potkopavaju autoritet Fon der Lajen. 

"U pitanju su dva izvršna potpredsednika koji privode kraju drugi mandat kao komesari. To je u stvari pokazatelj uspeha, jer su oni sada kandidati za visoke poslove u evropskoj i domaćoj politici", rekao je portparol, misleći na Vestager i Timermansa. 

To, ipak, ne objašnjava u potpunosti zašto se članstvo EK osipa. 

Možda je kriv i način upravljanja aktuelne predsednice. Iako neki ocenjuju da je Fon der Lajen "najmoćniji šef EK od Žaka Delora", svojim postupcima, kao što je centralizovano donošenje odluka, umela je da iznervira kolege. 

Odluke je, kako navodi portal, donosila iza zatvorenih vrata, sa malom grupom savetnika. Komesari su se često osećali isključeno, čak i kada je određena politika direktno uticala na njihove portfelje. 

Neimenovani zvaničnik iz Brisela ocenio je za "Politiko" da je problem u tome što Fon der Lajen pre toga nije bila premijerka, jer "svako ko je vodio vladu zna da mora da se konsultuje sa ljudima, da pravi ustupke". 

"Žan-Klod Junker je bio majstor za to. Fon der Lajen nije", poručio je zvaničnik. 

Drugi briselski zvaničnik slaže se da je njeno jednoumlje postalo problem, te da nije kolegijalna. 

"U mnogo slučajeva komesari saznaju stvari preko medija. Ljudi osećaju da ona radi šta ona hoće - što nije nužno loše - ali da ne podstiče diskusiju i debatu", istakao je sagovornik "Politika". 

Mandat važniji od agende

Većina nesuglasica je ostala iza zatvorenih vrata, ali je, u nekoliko slučajeva, nezadovoljstvo izašlo na videlo, preteći da poremeti agendu Fon der Lajenove. 

Fon der Lajen je bila posebno povučena tokom nedavne kontroverze oko zakona EU o restauraciji prirode, ključnog elementa njenog Zelenog dogovora. Suočena sa pobunom sopstvene političke grupe u Evropskom parlamentu, Evropske narodne partije (EPP), uglavnom je ostala tiha, uzdržavajući se od javne borbe za ono što je ključni prioritet njenog petogodišnjeg mandata.

Zakon je preživeo veoma neizvesno glasanje, ali je očigledna nevoljnost Fon der Lajenove da se založi za sopstvenu politiku shvaćena kao pokazatelj da je više zabrinuta da ne uznemiri svoju političku grupu, čija podrška joj je potrebna ako se kandiduje za drugi mandat, nego da ispuni agendu. 

Još jedan izvor ogorčenja bila je njena najava na samitu Saveta Evrope u Rejkjaviku da će granična agencija EU, Fronteks, raditi sa Ujedinjenim Kraljevstvom na pitanjima migracija. Fon der Lajen je sama sklopila dogovor, ostavljajući ne samo svoje komesare već i druge vlade EU da sami saznaju detalje. 

Poznavaoci prilika ocenjuju da je problem u tome što predsednica EK u suštini ne razume komesare i zbog toga se muči da napravi jedinstven tim. Navodi se da nikada nije postojao skup vrednosti koji bi im bio zajednički, te da je Fon der Lajen vodila Komisiju kao tehnokrata.

image