Svet

Ni oni ne mogu bez Rusije: Ukrajinski tenkovi "rade" na rusku naftu

Iako Kijev u potpunosti zavisi od uvoza nafte, u Ukrajini nema nestašice goriva, čak i sad kad je povećana potrošnja zarad tenkova i oklopnih vozila koje joj je donirao NATO, primetio je nemački list
Ni oni ne mogu bez Rusije: Ukrajinski tenkovi "rade" na rusku naftu© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Ukrajina koristi rusku naftu prerađenu u Mađarskoj i Turskoj za tenkove koje joj je isporučio Zapad, objavio je "Handelsblat". 

Nemački list dodaje da je mađarski naftni i gasni gigant MOL udvostručio prodaju Ukrajini u poslednjih šest meseci, pozivajući se na podatke tamošnje carine.

"Budući da MOL naftu nabavlja mahom iz Rusije, ukrajinska ratna mašina će se pre svega napajati njom", precizirao je "Handelsblat".

Iako je Mađarska članica Evropske unije, Budimpešta je obezbedila izuzeće od zapadnih sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji – za uvoz sirove nafte iz Rusije preko naftovoda. Zato MOL može da ponudi Kijevu nižu cenu za rafinisane naftne derivate od mnogih kompanija iz EU, koje zbog toga gube tržišni udeo u Ukrajini.

Pre rata Ukrajina je oko 30 odsto domaćih potreba obezbeđivala iz rafinerije "Kremenčug" u Poltavskoj oblasti, gde je prerađivana nafta uvezena iz Azerbejdžana. Pogon su navodno teško oštetili ruski raketni udari u aprilu 2022. i do sada je tek delimično obnovljen.

Iako Kijev u potpunosti zavisi od uvoza nafte, u Ukrajini nema nestašice goriva, čak i sad kad je povećana potrošnja zarad tenkova i oklopnih vozila koje joj je donirao NATO. Izgleda da ima i sasvim dovoljno dizela za generatore koje je Zapad poslao prošle zime da stabilizuje napajanje električne mreže teško oštećene usled ruskih udara, primetio je "Handelsblat". 

"Isporuka goriva, koje dolazi iz Slovačke i Mađarske naftovodom, ali i iz Rumunije, uglavnom se vrši železnicom preko Poljske", izjavio je za nemački list analitičar Instituta za centralnu Evropu (IES) u Lublinu Mihal Paškovski.

image