Svet

Ukrajinska fabrika beba: Surogat materinstvo cveta i usred rata

U "Politikovoj" opsežnoj analizi, koja je nastala u saradnji s nemačkim listom "Velt", otkrivene su afere zamene dece, nevraćanja preostalih embriona roditeljima, ali i ozbiljne optužbe o prodaji novorođenčadi i utaji poreza
Ukrajinska fabrika beba: Surogat materinstvo cveta i usred rataGetty © Pierre Crom

Iako je rat uništio veliki deo ukrajinske ekonomije, biznis sa surogat materinstvom i dalje cveta – najpoznatija tamošnja fabrika beba "Biotekskom" (BioTexCom) nastavlja da se oglašava i opslužuje svoju međunarodnu klijentelu. Usred bombardovanja, nestanka vode i nestašica struje klinika se jednostavno prilagodila, prenosi portal "Politiko".

Prema objavama klinike na društvenim mrežama, bebe su zaštićene u bunkerima, a naoružani vojnici prate novorođenčad iz bolnice, dok stranci dolaze u Kijev po svoje bebe.

Ipak sumnju je pobudio obim poslovanja – više stotina beba godišnje se rodi u ovoj klinici u Kijevu, usred rata, ali i pritužbe pojedinih klijenata, kao i raniji problemi sa zakonom osnivača Alberta Točilovskog.

U "Politikovoj" opsežnoj analizi, koja je nastala u saradnji s nemačkim listom "Velt", otkrivene su afere zamene dece, nevraćanja preostalih embriona roditeljima, kao i priča Amerikanke koja se na kraju obratila Interpolu zbog sumnje da su njeni embrioni dati drugom paru dok je njima javljeno da je proces bio neuspešan.

Iznesene su i optužbe da "Biotekskom" ne brine o medicinskim potrebama i komplikacijama porodilja, ali i one mnogo ozbiljnije – da trguje decom, što je bivši javni tužilac Jurij Kovalčuk u istrazi 2018. i 2019. tvrdio na osnovu toga što pojedina deca nisu imala DNK vezu s roditeljima, a što je neophodan uslov klinike da se embrion prihvati.

Točilovski je u pisanoj izjavi za "Velt" i "Politiko", naravno, odbacio sve optužbe osim u slučaju zamene nemačkih blizanaca, za šta je okrivio kijevsko porodilište.

Ukrajina popularna zbog znatno jeftinije usluge 

Iako je surogat majčinstvo legalno u većini američkih država, mahom je zabranjeno u Evropi, ali i u mnogim drugim delovima sveta. Pri tome je često preskupo, u SAD košta više od 100.000 dolara, što mnoge parova dovodi do Ukrajine – u "Biotekskomu" suma iznosi između 40.000 i 50.000 dolara.

Zahtevi za korišćenje surogat majki u Ukrajini su jednostavni: heteroseksualni par mora da bude venčan, da ima medicinski dokaz da ne može da ima potomstvo i da obezbedi najmanje polovinu genetskog materijala koji potiče od roditelja. 

Procenjeno je da je pre rata skoro polovina od 2.000 do 2.500 surogat trudnoća obavljena preko "Biotekskoma", dok je klinika objavila u februaru 2023. da je od početka rusko-ukrajinskog sukoba, za 11 meseci, 600 porodica koristilo njihove usluge.

Iako je samo za tih 600 trudnoća uzeo oko 30 miliona dolara, "Biotekskom", po tvrdnjama bivših surogat majki, nikada nije platio troškove medicinskih komplikacija, niti je preuzeo odgovornost za njihove zdravstvene probleme.

Brojne optužbe – od prodaje dece do utaje poreza

Takođe, "Velt" je došao do dokumenata klinike iz perioda 2014–2017. godine koji pokazuju koliko su surogati malo plaćeni. Žene su dobijale 100–200 evra za svaki transfer embriona, za donaciju jajnih ćelija 500 evra. Svaki ugovor je varirao, ali su surogat majke u proseku plaćane od 8.000 do 12.000 evra za uspešnu trudnoću. "Biotekskom" je, dakle, klijentima naplaćivao oko pet puta veći iznos.

Najšokantniji navod tužilaštva bio je da je "Biotekskom" krivotvorio dokumente i lažirao DNK testove kako bi dozvolio da se deca rođena u Ukrajini prodaju ljudima koji nisu njihovi srodnici. 

Tužilaštvo je navelo i optužbe za utaju poreza, sumnja se da su enormna sredstava "Biotekskoma" skrivena preko ofšor-kompanija registrovanih na Sejšelima ili u Letoniji, Kipru i Češkoj.

Iz australijske organizacije "Gruving femilis", koja savetuje porodice što traže dete putem surogat materinstva, poručili su da "Biotekskom" radi u sivoj zoni, što dodaje rizik ionako zahtevnoj proceduri.

"Na 'Biotekskom' gledamo kao na fabriku. Oni ne stavljaju negu surogat majki na prvo mesto. Ne preporučujemo ih. Ali oni imaju ogromnu marketinšku mašineriju, uglavnom na internetu, i jeftini su, tako da su veoma popularni", zaključili su iz organizacije "Gruving femilis".

image