Amerika priželjkuje uspeh razgovora Putina i Erdogana o žitu

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da za Ukrajinu "ne postoji savršeno rešenje"

SAD su izrazile nadu da će predstojeći najavljeni razgovori predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ponovnom uspostavljanju Crnomorskog sporazuma o žitu dati pozitivne rezultate.

"Kao što znate, predsednik Erdogan je u petak rekao da želi da inicira razgovore sa predsednikom Putinom kako bi ga podstakao da se ponovo pridruži inicijativi za žito. Očigledno se nadamo uspehu u tim pregovorima", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler novinarima, a prenela je turska agencija "Anadolija".

Miler je rekao da "ne postoji savršeno rešenje" koje će Ukrajini omogućiti da isporučuje istu količinu žitarica kao što je to radila u okviru Crnomorske inicijative za žito, osim ako se pomorski putevi ponovo ne otvore.

Rusija se prošle nedelje povukla iz ugovora o crnomorskom žitu, uz obrazloženje predsednika Putina da se ruski deo sporazuma ne primenjuje.

Sporazum, koji su u julu prošle godine u Istanbulu prvobitno potpisale Turska, UN, Rusija i Ukrajina, imao je za cilj obnavljanje izvoza žitarica iz ukrajinskih luka koji je zaustavljen kao rezultat rusko-ukrajinskog sukoba.