Svet

"Frankfurter algemajne cajtung": Evropa skreće u desno?

Čini se da je Italija model za preuzimanje vlasti od strane ujedinjene desnice i na evropskom nivou. Premijerka Italije ima značajnu "težinu" u EU, ali je za sada izbegavala sukobe sa Briselom. Iako je njena koalicija u Rimu stabilna, postavlja se pitanje ko bi sve mogao da uđe u potencijalni novi savez desničarskih partija na nivou EU
"Frankfurter algemajne cajtung": Evropa skreće u desno?© TANJUG/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Italijanska premijerka Đorđa Meloni uložila je dosta napora da pomogne španskoj desničarskoj partiji Voks u predizbornoj kampanji, ali nije uspela u svojoj nameri da je dovede do pobede, piše "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ).  

Meloni je u video obraćanju poručila da u Španiji mora da se zaustavi "ultra-ekološki fanatizam" levice, koji podriva "produktivni ekonomski model" i izrazila uverenje da će Voks uskoro igrati ključnu vladajuću ulogu u Madridu, zajedno sa Narodnom strankom (PP).

Ali se ta velika očekivanja za Voks nisu ispunila, naprotiv. Na nedeljnim izborima, partija ne samo da je izgubila 2,7 procentnih poena u odnosu na rezultate 2019. godine, već je ostala bez 19 od 52 mesta u Predstavničkom domu, koliko je imala ranije. Oslabljeni Voks ne može da pomogne konzervativnoj Narodnoj partiji da formira vladajući većinu, kako se Meloni nadala, a zaokret u desno nije toliko jak kako su predviđala istraživanja javnog mnjenja. 

Evropska desnica je, međutim, u poslednje vreme u usponu: Od Skandinavije, preko centralne Evrope, do Mediterana, desničarske i populističke partije beleže rast: neke su već odavno na vlasti, dok drugima istraživanja to uskoro predviđaju. Italija, Švedska, Finska i Češka su pokazale kako se to radi, a Meloni bi želela da vidi isti scenario i u Španiji.

"A šta je sa Briselom i Strazburom, sa EU? Može li ujedinjena desnica, od Hrišćansko-demokratske Evropske narodne stranke (EPP) preko desničarskih evropskih konzervativaca i reformista (ECR) do desnih populista iz partijske porodice Identitet i demokratija (ID), da zameni neformalnu 'veliku koaliciju' demohrišćana i socijaldemokrata u Komisiji i na izborima za Evropski parlament u junu 2024?", pita se FAZ. 

Borba protiv "Ursuline koalicije"

Desničarske populističke partije u Italiji žele da predstave kompromis između Evropske narodne stranke (EPP) i Stranke evropskih socijalista (SPE) u Briselu i Strazburu kao "Ursulinu koaliciju" protiv koje se treba boriti.

"Umesto da idu sve više ulevo i da ih ideološki preuzmu socijalisti, zeleni i liberali, konzervativci treba ponovo da slušaju glas naroda, da ozbiljno shvate zabrinutost običnog čoveka zbog nekontrolisane imigracije i da se ponašaju pragmatično umesto ideološki u klimatskoj politici", poručuju stranke sa desne ivice političkog spektra.

Glasanje u Evropskom parlamentu o zakonu o renaturaciji 12. jula bilo je neka vrsta probe, koju je inicirao šef EPP Manfred Veber (CSU), za uspostavljanje šireg saveza desničarskih partija za evropske izbore 2024. EPP je vodila kampanju za odbacivanje nacrta, ali su socijalisti, zeleni i levi liberali, čak i podržani od strane nekih članova EPP, uspeli da donesu zakon tesnom većinom. Da li poraz u Evropskom parlamentu i neuspeh Voksa u nedelju znači kraj sna o velikom desničarskom savezu za izbore 2024. ostaje da se vidi.

U svakom slučaju, čini se da je Italija model za preuzimanje vlasti od strane ujedinjene desnice i na evropskom nivou. Premijerka Đorđa Meloni iz desničarske partije Braća Italije je od oktobra na vlasti, u koaliciji sa desničarskim Ligom, koju predvodi ministar saobraćaja Mateo Salvini i demohrišćanskom Forca Italija, koja je imenovala ministra spoljnih poslova Antonija Tajanija za novog lidera, nakon nedavne smrti Silvija Berluskonija.

Meloni ima značajnu "težinu" na evropskom nivou, ocenjuje FAZ. Kao šef vlade treće najveće privrede, važan je član Evropskog saveta. Pored toga, od 2020. godine vodi partijsku porodicu EKR, a upravo je izabrana za još jedan mandat. Španski Voks takođe pripada partijskoj porodici EKR.

Pragmatična politika

Kada su u pitanju evropski izbori 2024, Meloni tek treba da otkrije sve karte. Ona se nekoliko puta u Rimu sastala sa šefom EPP Veberom, koji italijansku premijerku vidi kao ključnu ličnost za novi savez.

Meloni je do sada vodila pragmatičnu evropsku politiku EU. Izbegava sukobe sa Briselom i čvrsto stoji na strani Ukrajine, a sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen ima poslovan odnos.

Iako je Meloni podržala kompromis Komisije EU po pitanju borbe protiv ilegalne migracije i distribucije migranata u 27 zemalja EU, ona je takođe stala u odbranu Mađarske i Poljske, koje su se tome suprotstavljale. 

Ona neće grditi nijednog šefa vlade zato što brani nacionalne interese svoje zemlje, poručila je Meloni. Time je zaštitila svoje političke saveznike Viktora Orbana i posebno Mateuša Moravjeckog. Poljska Partija prava i pravde (PiS) je daleko najjača snaga u grupi ECR u Evropskom parlamentu, dok Orbanov Fides traži novu partijsku porodicu otkako je izbačen iz EPP u martu 2021. i okleva između ECR i ID.

Meloni bi više volela da na čelu EK vidi Robertu Metsolu, predsednicu Evropskog parlamenta, kojoj je ideološki i lično bliža, nego aktuelnu predsednicu EK Ursulu fon der Lajen, koja je pred reizborom.

Ali Meloni zna da ne može da spreči kandidaturu Fon der Lajen. Nije puno postigao ni šef EPP Veber, koji je početkom juna imenovao Metsolu kao mogućeg najvišeg kandidata EPP, ali su CDU/CSU i drugi članovi EPP oštro reagovali.

Sve opcije otvorene

U međuvremenu, koalicioni partneri Melonijeve raspravljaju o tome koliko bi širok trebalo da bude desničarski savez za evropske izbore. Salvinijeva Liga pripada partijskoj porodici ID, a kao najjača nacionalna snaga, ona vodi poslaničku grupu u Strazburu i obezbeđuje lidera poslaničke grupe. Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen, koje sada predvodi Žordan Bardela, predstavlja drugu najbrojniju grupu, dok je AfD treća najjača snaga u frakciji ID. Salvini traži da se niko ne isključi iz novog desničarskog saveza, a da se uključe i RN i AfD.

Ali Antonio Tajani, čija Forca Italija pripada EPP otkako ju je osnovao Silvio Berluskoni 1993. godine, ne želi da ima ništa s tim. Kao i šef EPP Veber, Tajani kategorički isključuje saradnju sa RN i AfD. Njemu su prihvatljiva Braća Italije koju predvodi Meloni, ali ne i poljska PiS iz porodice EKR - koju takođe predvodi Meloni. 

Đorđa Meloni čeka. Do sada je njena vladajuća koalicija u Rimu stabilna, a na evropskom nivou još nije eksplicitno isključila potencijalne desničarske partnere na evropskim izborima 2024. Njeno prijateljstvo sa Viktorom Orbanom, koji je sve više izolovan u Evropi zbog svog latentno promoskovskog stava u sukobu u Ukrajini, za sada ostaje netaknuto.

Pretpostavljena ključna figura u savezu evropske desnice drži sve opcije otvorene.

image