Svet

"Fajnenšel tajms": Kineska pomorska baza u Kambodži izazov za američku vojnu moć

Kina je prethodnih godina izgradila nekoliko vojnih baza na ostrvcima u Južnom kineskom moru, ali bi postojanje njihove baze na teritoriji druge države predstavljalo problem za SAD
"Fajnenšel tajms": Kineska pomorska baza u Kambodži izazov za američku vojnu moćwww.globallookpress.com © Cfoto

Kina je napravila značajan napredak u razvoju pomorske baze u Kambodži o uskoro će završiti izgradnju pristaništa u kom će moći da se usidri nosač aviona, pokazuju satelitske fotografije.

One otkrivaju i da je pristanište gotovo identičnog oblika kao ono u kineskoj bazi u Džibutiju, piše "Fajnenšel tajms".

Pentagon veruje da Peking gradi bazu u Kambodži kako bi ojačao svoju pomorsku moć. Kina i Kambodža su demantovale da će kineska Narodnooslobodilačka armija imati pristup toj bazi.

Kina ima veću mornaricu od Sjedinjenih Američkih Država, ali nema toliko široku mrežu pomorskih baza koja bi joj omogućila da projektuje moć širom sveta, navodi "Fajnenšel tajms". Pristup bazi u Tajlandskom zalivu predstavljao bi stratešku prednost za Peking.

"Postoji debata u američkoj vlasti o tome šta bi Kina zapravo radila sa tom bazom i zašto bi ona bila bolja od baze u Južnom kineskom moru ili na ostrvu Hainan", rekao je za FT neimenovani bivši američki obaveštajac.

Kina je prethodnih godina izgradila nekoliko vojnih baza na ostrvcima u Južnom kineskom moru, ali bi postojanje njihove baze na teritoriji druge države predstavljalo problem za SAD u slučaju direktnog konflikta, navodi britanski list.

"Ukoliko bi SAD i Kina zaratile, Amerika bi mogla da gađa baze u Južnom kineskom moru. Ali u slučaju ove baze, mi bi gađali teritoriju Kambodže", rekao je nekadašnji zvaničnik.

Denis Vilder, nekadašnji glavni stručnjak CIA za kinesku vojsku, rekao je da bi baza "Rim" u Kambodži imala "veliki strateški značaj ako bi tenzije u Južnom kineskom moru prerasle u vojnu konfrontaciju".

"To bi proširilo i ojačalo kineske pomorske kapacitete u okolini strateških pomorskih puteva nedaleko od Molučkog tesnaca - ključne tačke u bilo kom sukobu sa SAD i njenim regionalnim saveznicima", dodao je on.

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu rekao je da je Kambodža naglasila da njen Ustav zabranjuje izgradnju stranih vojnih baza u toj zemlji. U martu, Kina i Kambodža su sprovele prvu pomorsku vežbu u teritorijalnim vodama te zemlje.

Predstavnici Kine često podsećaju da su SAD te koje imaju stotine vojnih baza i drugih ustanova širom sveta, uključujući i Aziju.

Vašington je nedavno postigao sporazum sa Manilom koji će američkoj vojsci omogućiti pristup novim bazama na Filipinima. Lojd Ostin će postati prvi američki ministar odbrane koji će posetiti Papuu Novu Gvineju, neposredno nakon što su dve zemlje potpisale sporazum koji će američkoj vojsci omogućiti pristup tamošnjim vojnim bazama.

"Pomorska baza (u Kambodži) će povećati kineski uticaj u regionu Jugoistočne Azije, što pokazuje da su zemlje u razvoju postale poprište američko-kineskog sukoba", rekao je stručnjak za Kinu na Univerzitetu Džordžtaun Evan Medeiros.

"Afrika i Latinska Amerika bi mogli da budu sledeći", dodao je.

Satelitske fotografije pokazuju da je izgradnja pristaništa za brodove počela u julu 2022. godine, da bi se ubrzala krajem te godine.

Pristanište je dugačko oko 335 metara i u njemu može da se usidri kineski nosač aviona, i nalikuje na ono u kineskoj bazi u Džibutiju, rekao je saradnik tink-tenka CSIS Harison Pretat. 

image