Svet

Demokratama se loše piše: Republikanski kandidati za Kongres dobili podršku moćnog biračkog tela

Predizborna anketa pokazala da podrška demokratama nestaje
Demokratama se loše piše: Republikanski kandidati za Kongres dobili podršku moćnog biračkog telawww.globallookpress.com © Ann Parry/ZUMAPRESS.com

Belkinje iz predgrađa, ključno biračko telo na američkim međuizborima, stale su na stranu republikanaca uoči glasanja 8. novembra podstaknute strahom od rastuće inflacije i ekonomske krize, pokazalo je novo ispitivanje javnog mnjenja.

Istraživanje "Volstrit džornala" pokazalo je da belkinje koje žive u predgrađima i čine 20 odsto biračkog tela, sada planiraju da svoj glas daju republikanskim kandidatima za Kongres čime će prednost Republikanske partije (GOP) u odnosu na demokrate porasti na 27 procentnih poena u poređenju sa avgustovskim ispitivanjem.

Anketa je pokazala i da je tema zabrane abortusa - koja je bila jedan od glavnih aduta demokrata koji su žestoko kritikovali odluku Vrhovnog suda da obori istorijsku presudu u slučaju "Rou protiv Vejda" kojom je Amerikankama bilo zagarantovano pravo na bezbedan prekid trudnoće - izgubila na značaju.

Istraživanje je pokazalo i da 54 odsto belkinja smatra da su Sjedinjene Američke Države već u recesiji, dok 74 odsto njih veruje da ekonomija zemlje ide u pogrešnom smeru. "Ovde vidimo kolaps percepcije o ekonomiji", rekao je anketar iz redova republikanaca Toni Fabricio.

Uoči međuizbora, republikanci dobijaju sve više podrške. Nedavna anketa agencije "Ipsos" pokazala je da će upola manje Latinoamerikanaca glasati za Demokratsku partiju, što je trebalo da bude poziv na buđenje predsedniku Džozefu Bajdenu i njegovoj stranci budući da je na predsedničkim izorima 2020. čak 63 odsto Latinoamerikanaca glasalo je za Bajdena, a 32 odsto za, sada bivšeg, predsednika Donalda Trampa. Sada je njih 33 odsto reklo da će glasati za demokrate, a 18 za GOP.

Belkinje iz predgrađa bile su moćna sila koja je donela demokratama pobede na izborima za Predstavnički dom 2018. kada su osvojili više od 40 mesta, mnoga zahvaljujući glasovima iz predgrađa.

Demokrate su letos optimistično računale da će im de fakto zabrana abortusa u više od polovine američkih država i njihovo kritikovanje iste doneti glasove za novembarske izbore. Međutim, rast cena i troškova života im je poremetio planove. Poskupljenja su jedno od glavnih motiva za bele Amerikanke da glasaju za republikance, a veliki deo njih nije zadovoljan ni načinom na koji Bajden vodi zemlju.

Pitanje abortusa moglo bi da igra neku ulogu u pojedinim državama poput Mičigena, ali je na primer u Kaliforniji, pitanje stope kriminala preče od prava na prekid trudnoće.

Indikativno je i da bi u "predsedničkom okršaju" Bajdena i Trampa 2024. godine, 41 odsto beklinja iz predgrađa glasalo za aktuelnog predsednika, dok bi 52 odsto njih svoj glas dalo Trampu. U avgustu je njih 55 odsto reklo da bi glasale za Bajdena a 39 odsto za Trampa.

image