Umirujući izveštaj sa Krfa: Dobro smo, hvala Bogu

Noćas oko jedan posle ponoći lokalizovan je požar u selima Luš i Lavki na severoistoku ostrva, ali smo jutros oko 7 sati dobili informaciju da vatra tinja na jednom mestu u blizini mesta Stara Peritija

Vatra koja se juče širila grčkim ostrvom Krf obuzdana je, ali i pored lokalizovanih požara u selima na obroncima planine Pantokrator, situacija se danas opet pogoršala, kaže za RT Balkan predsednik Udruženja grčko-srpskog prijateljstva Željko Popović.

"Noćas oko jedan posle ponoći lokalizovan je požar u selima Luš i Lavki na severoistoku ostrva, ali smo jutros oko 7 sati dobili informaciju da vatra tinja na jednom mestu u blizini mesta Stara Peritija. Nadamo se da će i to biti ubrzo stavljeno pod kontrolu", navodi sagovornik našeg portala.

Prema njegovim rečima, u gašenju požara učestvuje više helikoptera i kanadera.

"Gore nepristupačni delovi, gde je krš i golet. Dobro je da osim žbunastog rastinja i suve trave, tamo nema maslinjaka, to nam je jako važno, da ne nastrada četiri miliona stabala masline po kojima je ostrvo nadaleko poznato", napominje Popović.

On dodaje da osim petočlane srpske porodice koja je juče napustila hotel u kome je boravila, nije čuo da su drugi Srbi morali da prekinu letovanje.

"Evakuisano je 2.500 turista i meštana. Mi smo u gradu, 32 kilometara od mesta na kome bukti požar. Juče su bile i smene stranih gostiju, u stalnom smo u kontaktu sa agencijama i vodičima i nadamo se i Bogu molimo da ne bude nikakvih problema", navodi sagovornik RT Balkana.

Gradonačelnik Severnog Krfa Giorgos Mahimaris kaže da su kuće u Lušu ugrožene, za razliku od onih u Lavkiju.

"Ljudi se evakuišu u gradsku kuću Aharavis i u opštinsku salu. Počeli smo sa prevozom građana, počevši od starijih. Nažalost, neki ljudi odbijaju da napuste svoje domove. Vetar je trenutno jak, tako da smo od jutra imali veliko rasplamsavanje", ​​objašnjava on.

U vezi sa selom Lavki, Mahimaris naglašava da se "dužina zahvaćenog fronta povećava, ali da mesto još uvek nije ugroženo".

"Tražili smo da nam se pošalje još letelica. Ljudski životi su nam prioritet", zaključuje on za portal Katimerini.