Smenjen kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang

Na njegovo mesto dolazi Vang Ji, koji je tu funkciju već obavljao od 2013. do 2022. godine

Ćin Gang je razrešen dužnosti ministra spoljnih poslova Kine, na njegovo mesto je došao šef Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Ji, saopštio je kineski parlament.

"Kao posledica glasanja, odlučeno je da se Ćin Gang smeni sa mesta ministra spoljnih poslova, a da na funkciju bude imenovan Vang Ji", piše u dokumentu koji je objavila kineska agencija Sinhua.

Odluka o smeni šefa diplomatije doneta je na posebnoj sednici Stalnog komiteta Nacionalnog narodnog kongresa, koja je danas održana, piše "Saut Čajna Morning post".

List navodi da je iznenadna objava o Ćinovoj smeni došla nakon nedelja spekulacija o njegovoj sudbini.

Dodaje se da je njegovo odsustvo dominiralo političkim diskusijama u zemlji, kao i da se ta tema razvila u jednu od najvećih kriza za predsednika Si Đinpinga od početka njegovog trećeg mandata.

Ćin Gang se u javnosti poslednji put pojavio 25. juna kada se sastao sa zvaničnicima iz Rusije, Šri Lanke i Vijetnama, dok ga je na nedavnim diplomatskim sastancima zamenjivao bivši šef diplomatije Vang Ji.

U Pekingu su objavili da je on odsutan iz "zdravstvenih razloga", ali nisu precizirali o čemu je tačno reč.

Ćin Gang je na mesto ministra spoljnih poslova Kine postavljen krajem prošle godine, kada je zamenio upravo Vang Jia, koji je tu funkciju već obavljao od 2013. do 2022. godine.

Pre nego što je posao ministar spoljnih poslova, Ćin Gang je bio Vangov zamenik (2018-2021) i ambasador Kine u SAD (2021-2023).