Rusija i Kina uspešno okončale pomorske vežbe: Zajedničke patrole na Pacifiku

Vežbe su pokazale visok stepen saradnje dve vojske u situacijama bezbednosnih pretnji, kažu stručnjaci za kineski "Global tajms"

Rusija i Kina su uspešno okončale četvorodnevne pomorske vežbe u Japanskom moru i očekuje se da će uskoro započeti narednu fazu saradnje, koja uključuje zajedničke pomorske i vazdušne patrole na Pacifiku.

Vežbe su pokazale visok stepen saradnje dve vojske u situacijama bezbednosnih pretnji, kažu stručnjaci za kineski "Global tajms".

Ceremonija zatvaranja održana je kineskom razaraču "Ćićihar", koji je korišćen kao komandi brod za čitave vežbe, objavila je mornarica kineske Narodnooslobodilačke vojske u ponedeljak.

Tokom četvorodnevnih vežbi, pomorske i vazdušne snage su ispunile više ciljeva, a one su ostvarile očekivanje produbljivanja međusobnog poverenja, izgradnje prijateljstva i jačanja kapaciteta, dodali su u kineskoj mornarici.

"Vežba predstavlja značajnu kinesku-rusku vojnu operaciju u očuvanju bezbednosti strateških pomorskih ruta, kao i značajan korak u primeni integrisanih kapaciteta dveju vojski", rekao je kineski admiral i komandant pomorske vežbe Kju Venšeng.

Vežbe su promovisale stratešku saradnju dve zemlje, kao i očuvanje stabilnosti u severoistočnoj Aziji, rekao je Kju.

Kineski vojni stručnjak i TV komentator Song Žongping rekao je za "Global tajms" su pripadnici dve vojske uvežbavali  protivvazdušne, protivbrodske i protivpodmorničke i operacije protiv morskih mina, što je blisko povezano zaštitom strateških pomorskih ruta.

Iako vežbe nisu bile usmerene protiv trećih strana, Song je rekao da su one organizovane u trenutku kada "neke geopolitičke sile stvaraju nestabilnost u regionu".

One takođe pokazuju visok stepen međusobnog poverenja između kineske i ruske vojske, dodao je on.

I Kina i Rusija su tokom vežbi koristile svoje glavno borbeno oružje i opremu, a kursevi obuke su bili osmišljeni tako da budu složeni i borbeno orijentisani, rekao je za "Global tajms" još jedan kineski vojni ekspert, koji je zatražio anonimnost.

Flota od oko 10 plovila i 30 aviona demonstrirala je sposobnosti u očuvanju mira i stabilnosti u regionu usred pogoršanja globalne bezbednosne situacije, dodao je on.

Kineske i ruske pomorske snage bi uskoro trebalo da započnu zajedničke patrole u vodama Pacifika, objavila je kineska mornarica. To će biti treće takve patrole, pošto su one već održavane 2021. i 2022. godine.

Predstojeća zajednička pomorska i vazdušna patrola biće još jedna manifestacija sve pojačane strateške saradnje Kine i Rusije, smatraju analitičari.