Svet

Uoči samita BRIKS-a: Koliki je strah Zapada od zemalja u razvoju?

Samit u Južnoj Africi omogućiće celom svetu da vidi snagu BRIKS-a, smatra Vang Lei, direktor Centra za saradnju zemalja na Pekinškom univerzitetu
Uoči samita BRIKS-a: Koliki je strah Zapada od zemalja u razvoju?www.globallookpress.com © Zhang Yudong

Najviši zvaničnici zaduženi za nacionalnu bezbednost i visoke diplomate iz BRIKS-a i zemalja u razvoju okupili su se u Johanesburgu, u Južnoj Africi, na trodnevnom sastanku kako bi razmenili mišljenja o brojnim temama, uključujući i konflikt Rusije i Ukrajine, kao i druga pitanja globalne bezbednosti, za koja analitičari kažu da će poslužiti kao politička priprema za samit lidera u avgustu, piše kineski "Global tajms".

Sastanak će trajati do srede, a predsedavaće mu Sidnej Mufamadi, savetnik predsednika Južne Afrike Ramafoze. Ovo je deo niza sastanaka BRIKS-a, koji će se održavati od 22. do 24. avgusta, uoči samita BRIKS-a u Južnoj Africi.

Vang Ji, direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i član Političkog biroa, prisustvuje 13. sastanku savetnika za nacionalnu bezbednost i visokih predstavnika BRIKS-a za bezbednost, koji se održava od 24. do 25. jula, saopštilo je kinesko ministarstvo.

Sastanku prisustvuju i drugi visoki zvaničnici za nacionalnu bezbednost iz zemalja BRIKS-a, uključujući sekretara Saveta bezbednosti Rusije Nikolaja Patruševa, sekretara Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Irana Ali Akbara Ahmadijana ili indijskog savetnika za nacionalnu bezbednost Adžita Dovala, preneli su mediji.

Promocija globalnog mira i multilateralizma

Sastanak savetnika za nacionalnu bezbednost BRIKS-a je važna platforma za ostvarivanje političke i bezbednosne saradnje.

Trodnevni sastanak će pomoći zemljama BRIKS-a da koordiniraju stavove o glavnim pitanjima globalne bezbednosti, praktikuju istinski multilateralizam i promovišu globalni mir, izjavio je za "Global tajms" Feng Singke, generalni sekretar Svetskog finansijskog foruma i direktor Centra za BRIKS i globalno upravljanje.

Teme tradicionalne i netradicionalne bezbednosne pretnje, ukrajinske krize, antiterorizam i sajber bezbednost naći će se visoko na dnevnom redu samita, dodao je Feng.

"Sukob između Rusije i Ukrajine se nastavlja više od godinu dana i cela međunarodna zajednica to snažno oseća. Promovisanje stabilnog i mirnog razvoja postalo je glavna tema za svaku zemlju", rekao je za "Global tajms" Vang Lei, direktor Centra za saradnju zemalja BRIKS-a na Pekinškom univerzitetu.

Poslednjih meseci, pitanje da li će ruski predsednik Vladimir Putin lično prisustvovati samitu, zbog naloga za hapšenje koji je raspisao Međunarodni krivični sud usled sukoba u Ukrajini, dominirao je izveštajima zapadnih medija o samitu BRIKS-a, koje su neki stručnjaci kritikovali kao pokušaj da skrenu diskusiju sa zacrtane agende.

Nerealno je očekivati da zemlje BRIKS-a pronađu temeljno rešenje ukrajinske krize, ali bi mogle da potraže nove načine da promovišu komunikaciju u okviru bezbednosne inicijative, rekao je Žu Tijansijang, direktor Instituta za spoljne odnose Istraživačkog instituta BRIKS na Univerziteta za međunarodne studije Sečuan.

Druga pitanja, uključujući bezbednost nuklearnog oružja, hrane i energije, takođe će biti pokrivena na trodnevnom sastanku, imajući posebno u vidu lančani efekat izazvan krizom u Ukrajini, rekao je ekspert.

Dvadeset zemalja želi da se priključi BRIKS-u

Šire teme koje su obrađene na sastancima BRIKS-a, kao i sve veće interesovanje velikog broja zemalja za pridruživanje ovoj organizaciji, naglašavaju sve veću ulogu koju ovaj forum ima u globalnom upravljanju, smatraju analitičari, napominjući da bi ovogodišnji samit u Južnoj Africi mogao označiti prekretnicu u razvoju multilateralnih mehanizama.

Ovogodišnji samit privukao je veliku pažnju, jer je to prvi of-lajn skup lidera BRIKS-a u poslednje tri godine, rekao je Vang za "Global tajms".

Južna Afrika je na samit pozvala šefove svih država Afrike, na kojima će se razgovarati o načinima saradnje između zemalja BRIKS-a i afričkih zemalja, kako bi pomogle ovom kontinentu da ostvari snažniji ekonomski rast, rekao je jedan visoki južnoafrički zvaničnik, prenela je novinska agencija Sinhua.

Veća pažnja će se obraćati na to kako podstaći saradnju između BRIKS-a i afričkih zemalja, posebno u oblasti poslovanja i trgovine, uključujući način na koji zemlje BRIKS-a mogu da pomognu u sprovođenju sporazuma o slobodnoj trgovini i kako zemlje u razvoju mogu postići društveni i ekonomski razvoj u eri posle kovida, rekao je Vang.

Oko 20 zemalja iz celog sveta prijavilo se za pridruživanje BRIKS-u, koga trenutno čini pet država, a isto toliko drugih zemalja je izrazilo interesovanje za pridruživanje, rekao je u četvrtak ambasador Južne Afrike za Aziju i BRIKS Anil Soklal.

BRIKS ne želi da bude protivteža Zapadu

Očekuje se da će razgovori o proširenju BRIKS-a u naredna dva dana biti visoko na dnevnom redu. Sve više zemalja, posebno zemalja u razvoju, postaje razočarano zbog zloupotrebe trenutnog međunarodnog sistema upravljanja od strane SAD i nekih zapadnih zemalja u hegemonističke svrhe, tvrde analitičari.

Ogromna privlačnost BRIKS-a leži u izgradnji konsenzusa, zbog čega veliki broj zemalja želi da mu se pridruži, kako bi zajednički radile na rešavanju problema, što zabrinjava SAD i neke zapadne zemlje.

Mehanizam BRIKS-a fokusiran je na saradnju među zemljama u razvoju, a ne na stvaranje konfrontacija, zbog čega je dobio podršku zemalja u razvoju, koje su postale žrtve geopolitičkih i ideoloških igara.

BRIKS nikada nije imao nameru da bude protivteža Zapadu, niti će okupljati male klike. Reč je o strahu Zapada od zemalja u razvoju, koje traže svoje pravo da govore o međunarodnim poslovima, dodao je Feng.

Ovaj ekspert je napomenuo da će samit u Južnoj Africi omogućiti celom svetu da vidi "snagu BRIKS-a", pri čemu će se zemlje u razvoju fokusirati na unapređenje ekonomskog razvoja i podsticanje trgovinske i finansijske saradnje, kako bi dale veći doprinos globalnom prosperitetu.

image