Svet

Temperature okeana oko južne Floride dostigle nivo "vruće kade"

Toplotni talasi sve više pogađaju svetske okeane
Temperature okeana oko južne Floride dostigle nivo "vruće kade"Getty © Carl Court / Staff

Površinska temperatura okeana oko Florida Kiza ove nedelje je porasla na 38,43 stepena Celzijusa, što bi mogao da bude globalni rekord, s obzirom da temperature okeana u državi distižu neviđene temperature.

Normalne temperature vode za ovu oblast u ovo doba godine trebalo bi da budu između 23 i 31 stepen Celzijusov, prema Nacionalnoj administraciji za okeane i atmosferu (Noaa). Nivo toplote zabeležen ove nedelje je otprilike jednak vrućoj kadi, prenosi "Gardijan".

Zapisi o površinskoj temperaturi okeana se ne vode, ali studija iz 2020. sugeriše da je najviša zabeležena temperatura bila 37,61 stepen u Persijskom zalivu.

Južna obala Floride bori se sa ekstremnim toplotnim talasom koji ugrožava morski život i okeanske ekosisteme.

"Nismo očekivali da se ovo zagrevanje dogodi ovako rano i da bude ovako ekstremno", rekao je za Si-En-En Derek Manzelo, iz Nacionalne administracije za okeane i atmosferu.

"Čini se da je ovo bez presedana u našoj evidenciji", dodao je.

Toplotni talasi sve više pogađaju svetske okeane, uništavajući alge, morsku travu i korale i ubijaju delove morskog života poput "divljih požara koji uništavaju ogromne površine šuma".

Istraživanje iz 2019. pokazalo je da se broj dana toplotnih talasa u okeanu utrostručio poslednjih godina.

Eksperti kažu da je toplotna kupola iz 2021. verovatno ubila više od milijardu morskih životinja duž kanadskog dela Tihog okeana.

Sve veća učestalost i intenzitet loših vremenskih prilika - kako na kopnu tako i u okeanima - simptom je globalne klimatske krize izazvane ljudskim faktorom koja podstiče ekstreme, upozoravaju stručnjaci, a očekuje se da će trenutni toplotni talasi trajati do avgusta.

Svetska meteorološka organizacija Ujedinjenih nacija izvestila je ranije ovog meseca da je globalna temperatura mora dostigla mesečne rekordne visine od maja, takođe delom zbog El Ninja. Temperature površine mora širom sveta oborile su mesečne rekorde za toplotu u aprilu, maju i junu, navodi Noaa.

Temperature na Floridi takođe predstavljaju pretnju za ljudske zalihe hrane i sredstva za život za one čiji je posao vezan za vodu.

image