Kako "vakuum moći" u Španiji nakon izbora ugrožava evropsku pomoć za Ukrajinu

Dugi i teški koalicioni pregovori u Madridu mogli bi da uspore razne inicijative na evropskom nivou

Politički zastoj u Španiji izazvao je zabrinutost da bi "vakuum moći" u toj mediteranskoj državi, koja trenutno predsedava Savetom EU, mogao da stvori probleme za dugoročne planove Unije.

Na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, ni levi ni desni blok nisu uspeli da osvoje jasnu većinu, što znači da Španiju čekaju mukotrpni pregovori o formiranju neke vrste postizborne koalicije. Ne mogu se otpisati ni novi izbori.

Poslovni lideri, međutim, žele stabilnost, manje poreze i brinu da bi politička nestabilnost u mogla da ima negativne posledice na ekonomiju te zemlje, u trenutku kada Španija pokušava da smanji svoj pozamašni javnu dug, piše "Fajnenšel tajms".

Oni se pripremaju za višenedeljne neizvesne koalicione pregovore. "Ne možemo da priuštimo da gubimo vreme, u trenutku kada ekonomija usporava i recesija postaje sve izvesnija", rekao je predsednik jednog on najvećih španskih poslovnih lobija Manuel Perez-Sala.

Ukoliko kompromis ne bude postignut, novi izbori bi mogli da se održe već u decembru ili januaru. To bi predstavljalo veliki izazov ne samo za Španiju, već i za čitavu Evropu.

Španija na čelu EU

Kao zemlja koja trenutno predsedava Savetom EU, Španija je zadužena za postizanje kompromisa o kritičnim - i politički kompleksnim - promenama fiskalnih pravila Unije.

Reforma Pakta za stabilnost i rast, koji nadgleda pravila trošenja zemalja članica, predstavlja prioritet za Evropsku komisiju, ali je ona istovremeno izazvala neslaganja među prestonicama.

Nemačka želi uvođenje strožih pravila kako bi se izašlo na kraj sa visokim javnim dugom, dok se Francuska zalaže za fleksibilniji pristup. Mnogi u Briselu su se nadali da bi upravo Španija mogla da pronađe kompromis.

Madrid, takođe, ima i sopstvene interese u toj debati. On mora da smanji sopstveni budžetski deficit, koji je prošle godine iznosio 4,8 odsto BDP-a, osetno više od evropske preporuke od tri odsto, navodi FT.

Špansko predsedavanje Savetom posebno je značajno zato što se sledećeg proleća organizuju izbori za Evropski parlament (EP), što znači da naredne godine neće biti previše prostora za usvajanje novih propisa na evropskom nivou. 

Posao Španije je da organizuje sastanke evropskih ministara, stavlja teme na dnevni red i posreduje u pregovorima između zemalja članica i EP-a u Madridu tvrde da žele da postignu dogovore o između 100 i 200 nerešenih zakonskih inicijativa.

Vlada u tehničkom mandatu ima iste nadležnosti kao i prava, većinska vlada kada je reč o predsedavanju Savetom EU, podseća FT. Ipak, ukoliko Sančez bude previše zauzet unutrašnjim problemima i pregovorima o formiranju nove koalicije, postoji bojazan da on neće imati vremena da se bavi evropskim pitanjima.

Da li se slanje pomoći Ukrajini dovodi u pitanje?

To bi moglo da uspori i slanje pomoći Ukrajini, navodi britanski list, pošto EU trenutno raspravlja o finansiranju dugoročnog paketa pomoći Kijevu vrednom 20 milijardi evra.

Ipak, visoka cena tog paketa i činjenica da bi on trebalo da traje četiri godine uplašila je pojedine članice, što znači da će Madrid imati težak zadatak da ih ubedi da podrže tu evropsku inicijativu.

Pitanje potencijalnog pristupanja Ukrajine EU takođe je problematično. U oktobru, Sančez ili njegov naslednik će predsedavati specijalnom sastanku lidera Unije u Granadi, gde će se razgovarati o "napretku Ukrajine ka započinjanju pregovora sa EU".

Kijev želi da Unija započne pregovore do kraja godine, a to bi mogla da bude najvažnija odluka čitavog španskog predsedavanja, navodi FT.

"Sačezova pažnja će biti fokusirana na formiranje nove vlade, a ne na političko vođstvo u Evropi", rekao je saradnik Evroazijske grupe Mudžtaba Raman za taj britanski list.