Svet

"Njuzvik": Kontraofanziva Ukrajine ne ide po planu, krivac je NATO

Američki zvaničnik je 23. juna rekao da ofanziva ni na jednom od tri fronta nije ispunila očekivanja, a i sam Zelenski priznaje da ofanziva teče sporije nego što su želeli
"Njuzvik": Kontraofanziva Ukrajine ne ide po planu, krivac je NATO© Tanjug AP / LIBKOS (STR)

Brzina ukrajinskog napredovanja tokom prošle godine, posebno u septembru u oblastima Hersona i Harkova, ohrabrila je Zapad da će ofanzivom Kijev veoma brzo vratiti teritorije koje kontroliše Rusija, izveštava "Njuzvik".

Međutim, za razliku od prošle godine, kada se Kijev hvalio vojnim uspesima, rezultati nove ofanzive, koja je počela pre više od sedam nedelja, gotovo su zanemarljivi.

Iako postoje brojni razlozi za ovaj neuspeh, uključujući snagu ruske odbrane, neki stručnjaci ukazuju na manje očigledan uticaj: NATO. Alijansa je diktirala termine napada, ne uspevajući da potpuno pripremi ukrajinske snage.

Ukrajincima ne ide onako kao što bi želeli

"Treba priznati da se za Ukrajince stvari ne razvijaju onako brzo kao što bi želeli", tvrdi Glen Grant, vojni analitičar iz Baltičke bezbednosne fondacije u Letoniji, koji je savetovao ukrajinske oružane snage. "Kada napadate, nema mesta za skrivanje u rovu", dodao je.

Rusija trenutno kontroliše 17 odsto ukrajinske teritorije. Ovu činjenicu je pomenuo profesor sa Harvarda Grejem Elison, zaključujući da će "sa ovom brzinom napredovanja Kijev vratiti teritorije za 16 godina."

Prošle godine ofanziva Ukrajine bila je uspešnija, ali ukrajinska vojska se tada suočila sa malobrojnim ruskim snagama. Sada Ukrajina napreduje protiv dobro utvrđene ruske odbrane.

Oružje koje je Kijevu isporučio Zapad dočekali su rovovi, minska polja, protivtenkovske zamke i "zmajevi zubi" - komadi betona u obliku piramide, koji se koriste za zaustavljanje tenkova.

Za dve nedelje uništena je jedna petina zapadnog naoružanja

U prve dve nedelje ukrajinske ofanzive, jedna petina zapadne opreme je oštećena ili uništena, objavio je "Njujork tajms", pozivajući se na američke i evropske izvore.

"Nedavno napredovanje ukrajinskih snaga zapravo je izuzetno, s obzirom na odbrambene mere Rusije", izjavio Džej Trasdejl, bivši američki diplomata i izvršni direktor "Verasiti vorldvajd", konsultantske kuće za geopolitičke rizike.

Trasdejl je upozorio da "Ukrajina mora da se nosi sa nedostatkom vazdušne nadmoći i municije", što predstavlja "suštinske komponente uspešne ofanzive, posebno imajući u vidu ruske mogućnosti."

Prvi rat u Persijskom zalivu 1991. godine počeo je sa 42-dnevnom vazdušnom kampanjom, pre nego što su otpočele kopnene operacije, dok je invazija na Irak iz 2003. uključivala više od 1.800 borbenih i pomoćnih aviona. Ukrajina nema ove prednosti.

Američki zvaničnik je 23. juna rekao za Si-En-En da ofanziva ni na jednom od tri fronta "nije ispunila očekivanja". I sam Zelenski je priznao da ofanziva teče "sporije nego što su želeli."

Termine za kontraofanzivu odredio je NATO

Veliki ukrajinski uspeh očekivao se pre samita NATO-a u Vilnjusu: "Termine za početak ofanzive odredio je NATO", smatra vojni analitičar Alen Or.

Or je dodao da je pritisak na Kijev da pređe sa gerilske odbrane na konvencionalne napade u roku od šest meseci bio zahtev koji ukrajinske snage nisu mogle da ispune. Prema njegovim rečima, NATO nije dao Kijevu dovoljno vremena.

"Nedostatak aviona četvrte generacije i zakasneli dolazak oklopnih sredstava doprineli su nesposobnosti ukrajinskih snaga da napreduje kroz dobro utvrđene ruske odbrambene linije", tvrdi Or.

"Čitava ofanziva je zasnovana na pretpostavci da će se ruska linija srušiti zbog lošeg morala, ali to se jednostavno nije desilo", zaključuje Or. "Rusi su se prilagodili brže nego što je išla obuka Ukrajinaca."

"Ukrajina je trebalo da usmeri svoje ograničene resurse kako bi prodrla na samo nekoliko tačaka duž linije fronta", dodao je on. "Tako se bori brojčano inferiorna vojska."

Ofanziva je još "na početku"

Američki državni sekretar Entoni Blinken u ponedeljak je izjavio da je ofanziva "još na početku" i da zapadni saveznici treba da shvate da će konflikt trajati mesecima, umesto nedeljama.

Kako tvrdi Nikolo Fazola, naučni saradnik Univerziteta u Bolonji, "Ukrajinci su tempirali kontraofanzivu sa jednim ciljem: da donesu NATO-u opipljive rezultate."

"Mislim da smo previše insistirali na tehnološkoj strani, nadajući se da će, ukoliko Ukrajini damo zapadno naoružanje, to biti dovoljno za pobedu", dodao je Fasola.

"Dali smo Ukrajincima najsavremenije zapadno naoružanje, ali nismo imali dovoljno vremena da ih temeljno obučimo. Čak i na taktičkom nivou, teško je za veoma kratko vreme integrisati nova oružja u ukrajinsku doktrinu ."

"Sofisticirano oružje je dobrodošlo", dodaje Glen Grant iz Baltičke bezbednosne fondacije, "ali potrebno je više pešadijske opreme, poput bacača granata, posebno u oblastima kao što je Bahmut, gde se uglavnom odvijaju pešadijske borbe."

Američki Institut za proučavanje rata saopštio je u nedelju da je prerano da se ocenjuje kontraofanziva Ukrajine, jer Kijev još ima značajne rezerve i u stanju je da pokrene odlučne operacije.

image