Svet

SBU priznala umešanost u napad na Krimski most

"Sprovodimo mnogo različitih operacija. O nekima od njih ćemo moći da pričamo tek posle pobede, a o nekima nećemo uopšte", rekao je šef ukrajinske službe bezbednosti
SBU priznala umešanost u napad na Krimski mostwww.globallookpress.com © vk.com/myfeo_ru

Šef Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilij Maljuk priznao je da je njegova agencija umešana u eksploziju na Krimskom mostu koja se dogodila 8. oktobra prošle godine.

"Sprovodimo mnogo različitih operacija. O nekima od njih ćemo moći da pričamo tek posle pobede, a o nekima nećemo uopšte. Jedna od naših akcija je rušenje Krimskog mosta 8. oktobra prošle godine", rekao je Maljuk uživo na ceremoniji uvođenja poštanske marke posvećene radu specijalnih službi, prenose "RIA Novosti".

U izjavama Maljuka se i ranije naslućivalo priznanje o umešanosti SBU u eksploziju. Naime, u intervjuu za Jutjub kanal ukrajinskog novinara Komarova, Maljuk je rekao da se Krimski most koristi za snabdevanje ruske vojske i da je, "Ukrajina morala da poremeti njegov rad".

I Ministarstvo odbrane Ukrajine potvrdilo je umešanost u napad.

Prošle godine je na Krimskom mostu eksplodirao kamion, usled čega je poginulo četvoro ljudi, deo mosta je uništen, a na železničkom delu su se zapalile cisterne sa gorivom teretnog voza.

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) je za eksploziju optužila Glavnu obaveštajnu upravu (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine i njenog lidera Kirila Budanova.

Prema informacijama FSB, bomba u kamionu je bila je skrivena u rolnama građevinske folije. Iz Odese je poslata u Bugarsku, odatle u Gruziju, a zatim u Jermeniju. Tamo je tovar ocarinjen po pravilima EAEU i promenjena su dokumenta za njega.

Nakon toga, bomba je preko Gruzije prevezena u Rusiju, u Armavir, gde su ponovo promenjena dokumenta za teret. Zatim je kamion do Simferopolja odvezao Krimski most, a ujutru 8. oktobra došlo je do eksplozije.

image